Közélet

Veszélyes termékek: hiába figyelmeztetnek

Brüsszel/Pozsony | Az európai fogyasztókra veszélyes termékek között listavezetők a gyermekek egészségére, testi épségére veszélyt jelentő játékok, valamint a gépjárművek. A veszélyes termékek több mint fele Kínából származik – közölte friss jelentésében az Európai Bizottság.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. április 6. 18:00

„Az illetékes uniós hatóságok 2257 esetben azonosítottak veszélyes termékeket az unió tagországaiban. Közöttük a játékok 31%-ban tartoztak a legveszélyesebb termékkategóriába. A játékokat a gépjárművek követik 19%-kal, majd a ruházati, textil- és divatcikkek következnek 10%-ban” – közölte Věra Jourová, az igazságügyért, a fogyasztókért és a nemek közötti egyenlőségért felelős biztos. Szlovákiában tavaly összesen 50 veszélyes termékre figyelmeztettek, miközben a legtöbb probléma a játékokkal volt. Ezek a veszélyes termékek 58%-át tették ki, amit a fényfüzérek (14%) és az ékszerek (10%) követtek. „A fő kockázati tényezőt a vegyi anyagok jelentették, ezek a sérülések okainak 25%-át tették ki. A gyermekek körében a fulladásos baleset a bejelentett esetek 18%ában fordult elő” – tette hozz Jourová. Szerinte a több mint kétezer figyelmeztető bejelentés mellett közel kétszer annyi termékvisszahívást érvényesítettek a hatóságok, és ugyanennyi veszélyes termékeket távolítottak el az áruházakból. A fogyasztók egyharmada a figyelmeztetések ellenére továbbra is visszahívott termékeket használ. (mi, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

Képernyőn a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?