Közélet

Végleg felmentette a bíróság Szigeti Lászlót

Pozsony | A Pozsonyi Kerületi Bíróság végleg felmentette a könyvelési csalás vádja alól Szigeti Lászlót. Egy 2006-os ügy miatt folyt ellene eljárás, amikor az MKP oktatási minisztere volt öt hónapig.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. szeptember 14. 12:47

„Az ítéletet igazságosnak tartom” – mondta ma Szigeti, szerinte a minisztérium által nyújtott támogatás teljesen rendben volt, arról nem tehet, hogy később másként használták fel.
 
Szigetit a Pozsonyi III. Járásbíróság már 2016. decemberében felmentette a könyvelési csalás vádja alól, az ítélet ellen azonban az ügyész akkor fellebbezett.
 
A járásbíróság szerint a bizonyítási eljárás során bebizonyosodott, hogy könyvelési csalás történt, az ügyész azonban nem tudta bizonyítani, hogy a csalást Szigeti László követte volna el. 
 
A bíróság szerint a minisztérium szekciófőnökei felelnek a finanszírozási kérdésekért és azok ellenőrzéséért. „A miniszter azt hagyja jóvá és írja alá, amit a szekciófőnökök beterjesztenek. A helyességért is ők felelnek” – indokolta a döntést a bíró. Szerinte nem várható el a minisztertől, hogy 1-2 ezer kérvény törvényességét maga vizsgálja meg. „Erre külön apparátus van” – közölte a bíró. Hozzátette, a bizonyítási eljárás során nem sikerült bebizonyítani, hogy a miniszter tudott volna arról, hogy az uniós támogatást nem arra a célra használták fel, mint amire azt a tárca jóváhagyta.
 
Szigeti László ellen egy 2006-os ügy miatt emelt vádat az ügyész. Akkor az MKP színeiben öt hónapig vezette az oktatási minisztériumot. A vád szerint Szigeti miniszterként több mint 116 ezer eurós uniós támogatáshoz juttatta Nemesócsa községet. Az összeget a helyi alapiskola rendkívül rossz állapotban levő tornatermének felújítására igényelte az önkormányzat, a pénzt azonban egy magáncég épületében levő csarnok felújítására fordították. A vád szerint Szigeti úgy hagyta jóvá a támogatást, hogy tudta, Nemesócsa nem teljesíti a pályázati feltételeket. A rendőrség szerint Szigeti előre megállapodott a község polgármesterével a támogatásról. Az ügyész 2013-ban emelt vádat a volt tárcavezető ellen. (tasr, ú)
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.