Közélet

Vége a miniválságnak

Pozsony | Vége a lázadásnak. A Smer frakciója eleget tesz Robert Fico akaratának, s támogatni fogja a közjogi méltóságok fizetéseinek befagyasztását. A képviselők bére ennek ellenére bizonyára emelkedni fog.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. november 30. 19:15

A szerdai lázadást követően lenyugodtak a kedélyek, a Smer parlamenti frakciója már egységesen állítja: támogatni fogja a képviselői fizetések befagyasztását. Mindezt Martin Glváč frakcióvezető jelentette be. A Smer képviselőinek javaslata szerint a bérbefagyasztásról még ezen az ülésen szavaznak; pontosabban jövő héten a jövedelemadóról szóló törvényről való tárgyalás során egy módosító javaslatban fogják benyújtani. „Egy teljesen új törvényt is kidolgozunk a közjogi méltóságok fizetéséről” – fűzte hozzá Glváč.

A megoldást viszont nem látja mindenki ennyire rózsásan. Anton Hrnko, az SNS képviselője ráadásul azt állítja, hogy törvényellenes lesz, ha a Smer által bemutatott megoldással fogják befagyasztani a fizetéseket. „Én nyár előtt dolgoztam egy komplex törvényjavaslaton, amely megoldotta volna a közjogi méltóságok fizetését, az állandó bérbefagyasztásokat, a béremelés rendszerét vagy azt, hogy a belügyminiszter egy hivatalvezetőjének ne legyen magasabb fizetése a miniszternél. A választások után viszont Fico hirtelen előrukkolt a rövidített eljárásban történő bérbefagyasztással. Nem értem, mi történt” – mondta Hrnko, aki szerint nyár végén a közelgő megyei választásokra hivatkozva állította le munkáját a koalíció. Véleményével viszont nagy valószínűséggel egyedül marad pártjában, az SNS elnöke, Andrej Danko ugyanis tegnap kijelentette, mivel ígéretet kaptak arra, hogy a bérezésről egy teljesen új törvény kerül kidolgozásra, hajlandóak lesznek támogatni a jövő éves bérbefagyasztást is. Ezzel valószínűleg a Híd frakciója is egyetért, Pfundtner Edit, a párt képviselője szerint több megoldásról kell tárgyalni, az egyik lehetséges pedig a bérbefagyasztás azzal a feltétellel, hogy új törvényben szabályozzák a közjogi méltóságok bérezését. Ez az új törvény bizonyára csökkenteni fogja az állami menedzserek fizetését, és bizonyos mértékben megemeli a képviselők fizetését. Azt, hogy milyen mértékben, még nem döntötték el, az ezer eurótól viszont bizonyára jóval kisebb mértékben.

Robert Fico miniszterelnök a héten kijelentette, ha a parlament nem dönt idén a képviselői bérek befagyasztásáról, akkor a szavazást összeköti a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással. Dušan Jarjabek, a Smer képviselője szerint a kormányfő nagyon alábecsülte ezt a helyzetet. „Ez csak kommunikáció kérdése – ha a kormányfő eljött volna a frakció ülésére, másképp végződött volna ez az egész. Mi elmondtuk volna véleményünket, megbeszéltük volna, s elkerülhettük volna ezeket az eltúlzott kijelentéseket. A kormányfő viszont nem jött el” – mondta Jarjabek.

Martin Glváč frakcióvezető szerint további probléma volt, hogy a jelenlegi parlamenti ülés előtt nem tárgyaltak a koalíciós pártok frakciói, mert senki sem kezdeményezett ilyen ülést.

Danko: Le kell nyugodni!

A legnagyobb problémája az SNS képviselőinek volt a bérek befagyasztásával, a párt elnöke, Andrej Danko viszont azt állítja, véget kell vetni „ennek az őrületnek”, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a probléma megoldódjon. Saját bevallása szerint a mediátorszerepét is hajlandó vállalni. Néhány hónappal ezelőtt viszont még ő volt az, aki az eddigi legnagyobb koalíciós válságot idézte elő, amikor egyoldalúan felmondta a koalíciós szerződést. „Megértem az alelnökömet (Hrnko – a szerk. megj.), akit tisztelek, Bugár urat is, s megértem a miniszterelnök indulatait is. Most az kell, hogy lenyugodjanak a kedélyek” – közölte tegnap Danko.

Az OĽaNO saját javaslattal rukkol elő

Bugár Béla, a Híd elnöke állítja, örül annak, hogy lépésről lépésre közelebb kerültek a közjogi méltóságok bérezésének rendszerszerű megoldásához. „A koalíciós pártok frakcióinak konstruktív a hozzáállása, ám ez csak az első lépés. A második egy közös tárgyalás lesz, meg kell vitatni a problémát” – mondta Bugár, hozzátéve: nem abban látja a problémát, hogy emelni kell-e a képviselők fizetését vagy sem, hanem abban, ahogyan a miniszterelnök ezt kezelte.

Az ellenzéki OĽaNO képviselői viszont nem látnak okot arra, hogy a bérek befagyasztásáról szóló javaslatról csak jövő héten szavazzanak, ezért a holnapi ülésen egy másik törvényhez saját módosító indítványt terjesztenek be a fizetések befagyasztásáról. „Ha a Smer képviselői komolyan gondolják azt, amit mondtak,s végre meg akarják oldani ezt a problémát, akkor megszavazzák javaslatunkat” – közölte a párt lapunknak elküldött sajtónyilatkozatában. (dem, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
állampolgárság

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

tüdő illusztráció

Covid-19 utáni tüntetek - Segíthet az oxigén és a rehabilitáció

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

síelés

Húszéves mélyponton az idegenforgalom

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.