Közélet

Varsó Moszkva miatt bojkottálta a szlovák felkelés évfordulós ünnepségét

Besztercebánya | Begyűrűzött az ukrán-orosz konfliktus a Szlovák Nemzeti Felkelés (SZNF) kitörésének idei jubileumi, 70. évfordulójának megünneplésébe is.
author
MTI

2014. augusztus 29. 21:39

Az 1944. augusztus 29-én kitört náciellenes felkelésre emlékező pénteki ünnepség hivatalos részén a Besztercebányán nem jelent meg Bronislaw Komorowski lengyel államfő, holott részvételét korábban hivatalosan is megerősítették. A prágai ČTK hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy Komorowski ezzel akart tiltakozni az ellen, hogy a meghívottak között ott volt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is. 

Lengyelország az Európai Unión belül Moszkva legkövetkezetesebb bírálói közé tartozik az oroszok ukrajnai szerepe miatt. Ivan Gasparovič korábbi szlovák államfő több mint 30 ország képviselőjét, egyebek között a cseh, a lengyel és az orosz államfőt hívta meg tavasszal a jubileumi ünnepségre. Miloš Zeman cseh elnök részt vett a besztercebányai ünnepségeken. Az orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin elnök képviseletében volt jelen.

Sojgu részvételét már korábban bírálta néhány politikus és a sajtó egy része. "A meghívás és a részvétel rendben van, hiszen az egykori Szovjetuniónak döntő szerepe volt Szlovákia felszabadításában" - indokolta az orosz részvételt a külügyminiszter,Miroslav Lajčák.

A Sme című napilap szerint Gasparovič az ukrán és a német elnöknek is meghívót küldött tavasszal, de ők a meghívásra nem reagáltak. "A lengyel köztársasági elnök azért nem tudott jelen lenni a hivatalos ünnepségen, mert az utolsó pillanatban megváltozott a programja. A délután folyamán azonban ellátogat Besztercebányára és Andrej Kiskával együtt megkoszorúzza a felkelés emlékművét" - magyarázta Komorowski távolmaradását Stanislav Mičev, az SZNF Múzeumának igazgatója, az ünnepség főszervezője.

Robert Fico az ünnepségen elhangzott beszédében ismét bírálóan szólt az Oroszország elleni uniós szankciókról, de mint leszögezte, kormánya ennek ellenére szolidáris az ukránokkal. "A kormány nevében kijelentem, hogy Szlovákia nagyra becsüli a szolidaritást, és szolidárisan fogunk viselkedni, ahogy ezt már meg is mutattuk azzal, hogy Ukrajnának visszafele mi szállítottunk gázt" - jelentette ki Fico.

"A szankciókról folytatott további tárgyalások során nem fogunk más országok propagandája, megtévesztő tájékoztatása vagy érdekei szerint cselekedni. Elsősorban a megerősített információkra fogunk támaszkodni, és kérni fogjuk a nemzetközi jog betartását, illetve saját nemzeti érdekeinket tartjuk majd szem előtt" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Szlovák Nemzeti Felkelést a történészek Szlovákia, és a szlovák nemzet újkori történelme egyik meghatározó jelentőségű eseményének tartják. Az első Csehszlovák Köztársaság szétverése után megalakult klerikális-fasiszta szlovák állam ugyanis a náci Németország egyik leghűségesebb szövetségese volt. Az 1944-es fasisztaellenes szlovák felkelés, amelyet a németek levertek, s amelyben egyébként magyarok is harcoltak, nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Csehszlovákia a II. világháború után a győztesek oldalán kapott helyet.     

A felkelés történelmi megítélése két táborra osztja a szlovákokat. Míg az egyik oldal fasisztaellenes felkelésnek tartja, a másik oldal szerint a felkelők saját államukat támadták meg, ezért az esemény értékelése nem lehet pozitív.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kórház k

Bezárhatnak a kórházak a magas energiaárak miatt

földgáz

Van elég gáz Szlovákiában, szükség esetén más országok is kaphatnak belőle

vírus k

Azonosították az orosz Khosta-2 szupervírust, ami megfertőzheti az embert

euró pénz

Működnek a szankciók: az orosz bankok eddig több mint 26 milliárd eurót veszítettek

vértócsa

BRUTÁLIS: Kutyát ölt, majd embert gyilkolt, mégis szabadlábon maradt

szakkör k

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.