Változott az oltási sorrend, elsőbbséget kapnak a tanárok

oltás
Pozsony |

Az iskolák megnyitása miatt a tanárok előbbre kerültek a szlovák vakcinaprogramban – jelentette be Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy bizonyos járványügyi adatok meglehetősen jól alakulnak, azonban a kórházban kezelt személyek száma és a halálozási arány tekintetében rendkívül rosszul állunk.

Ahogy arról már beszámoltunk, ezen a héten életbe lépett a Covid-automata, amely három fő járványügyi mutató alakulását követve sorolja az országot az egyes járványügyi fázisokba. Jelenleg a legrosszabb, fekete szakaszban vagyunk, és ahhoz, hogy átlépjünk a bordóba, a kórházban kezelt személyek számának legalább 3000 alá kellene csökkennie. 

Az utóbbi napokban azonban meg sem közelítettük ezt a határértéket, sőt, újabb rekordot döntött azoknak a száma, akik már bent fekszenek, és kimutatták náluk a fertőzést. A friss adatok szerint 3453 ilyen betegről tudunk, és további 199-en várnak a teszteredményre, vagyis összesen 3652 személyt tartanak bent koronavírussal vagy annak gyanújával (ennek az összértéknek kellene 3000 alá csökkennie).

Amíg az ország nem teljesíti az említett kritériumot, a korlátozások feloldása Marek Krajčí szerint szóba sem jöhet. A tárcavezető a keddi sajtótájékoztatóján elmondta, az előző hét elején még úgy tűnt, hogy a kórházakban egy kicsit javulhat a helyzet, de az utóbbi két napban sajnos ismét sok embert kellett bevinni.

„Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan nő a kórházban fekvő betegek száma. A vírus újbóli felbukkanása óta tart ez a negatív trend, talán novemberben sikerült egy kicsit megtörni a görbét, azóta viszont ismét romlik a helyzet”

– mondta az egészségügyi miniszter.

Hozzátette: legalább az pozitívum, hogy egyre kevesebb egészségügyi dolgozó van karanténban, jelenleg 1757 ilyen személyt jegyeznek. Az adatok csökkenésében minden bizonnyal nagy szerepet játszik az is, hogy már az év eleje óta oltják az egészségügyi dolgozókat.

Oltási sorrend

Krajčí a vakcinázással kapcsolatban közölte: az iskolák nyitása miatt megváltozott az oltási program sorrendje, a negyedik, vagyis a következő fázisban azok a tanárok következnek, akik részt vesznek a helyszíni oktatásban. A vakcinázásuk február 13-tól kezdődik, és hétvégente zajlik majd. 

Rajtuk kívül ide kerültek még a kritikus infrastruktúrában dolgozók is, akiket három nagy kórházban fognak oltani. Hogy pontosan kik tartoznak ebbe a csoportba, arról a belügyminisztérium fog tájékoztatni.

Az ötödik fázisban következnek a súlyos betegek, valamint azok a személyek, akik róluk gondoskodnak. Utánuk jönnek a kevésbé súlyos betegek, majd a 65 év felettiek, az 55 év felettiek, a 45 év felettiek, végül pedig a lakosság többi tagja.

Az egészségügyi miniszter arról is beszélt, hogy a vakcinaprogram sebessége a közeljövőben várhatóan felgyorsul, március elején pedig már olyan központokat fognak nyitni, ahol valóban tömegesen oltják majd az embereket. Ehhez még szükség lesz az AstraZeneca gyógyszergyártó cég újabb szállítmányára.

AstraZeneca

Rémisztő adat

Bár az elhalálozási arány nem tartozik a Covid-automata három fő kritériumai közé, Krajčí mégis felhívta a figyelmet az aggasztó adatokra. Hétfőn újabb 111 személyt soroltak a koronavírus halálos áldozatai közé, ezzel a számuk 5382-re nőtt. Az utóbbi hetekben sajnos nem sikerült levinni ezt a mutatót, az egészségügyi miniszter elmondása alapján naponta még mindig közel 100 ember hal meg a fertőzésben.

Ennek eredményeként Szlovákia már a nemzetközi összehasonlításokban is a legsújtottabb országok listájára került. Ahogy a Denník N is figyelmeztetett, a www.ourworldindata.org nevű weboldal adatai szerint, amely a különféle koronavírussal kapcsolatos paraméterek nemzetközi szintű összehasonlításával foglalkozik, Szlovákiában a lakossághoz viszonyított hétnapos elhalálozási arány a második legmagasabb a világon, csak Portugália van előttünk.

Mindezt úgy, hogy nálunk az elhunyt személyeket viszonylag szigorú elbírálás után sorolják csak a koronavírus áldozatai közé. Michal Palkovič patológus elmondása szerint ebben az esetben két kategóriát is megkülönböztetnek, egyik a „Covid-19-ben” elhunytak, a másik a „Covid-19-cel” elhunytak. A kettő között az az alapvető különbség, hogy az első csoportba azokat a beteget sorolják, akiknél a halál közvetlen oka a koronavírus által előidézett tüdőkárosodás volt, a második csoportba pedig azokat, akik ugyan szintén elkapták a vírust, ám a halál közvetlen oka nem a tüdő megbetegedése volt. 

Problémák délen

Az országos tesztelés első fordulója után az is kiderült, hogy a fertőzöttségi arány a déli régiókban különösen magas. Úgy tűnik, hogy ezen még mindig nem sikerült változtatni, legalábbis ha a PCR-tesztekhez viszonyított adatokból indulunk ki. Az úgynevezett hétnapos előfordulási arány (vagy más szóval „incidencia”), amely azt mutatja, hogy 100 ezer lakosra átszámolva mennyi új esetet jegyeztek az utóbbi hét napban, a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban a legmagasabb. Előbbi esetében az említett mutató 546, utóbbinál pedig 541. A harmadik helyen álló Nagyrőcei járás jócskán elmarad ettől, ott az előfordulási érték 511.

Krajčí hozzátette, a déli járásokban a helyzet súlyosságát az is mutatja, hogy jóval többször kellett mentőt hívni a koronavírussal fertőzött betegekhez, mint az északi területeken.

(nar, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?