Közélet

Valóban szakadás előtt állhat a Za ľudí?

Pöstyén | A legkisebb kormánypárt, a Za ľudí vezetése vasárnap este egy hétvégi házban találkozott. A párt két szárnya, a Veronika Remišová pártelnök által vezetett csoport és a Mária Kolíková nevével fémjelzett parlamenti frakció közti ellentét feloldhatatlannak látszik.
Czímer Gábor

2021. július 12. 19:09

Kolíková Remišová
Mária Kolíková és Veronika Remišová továbbra sem tudta elrendezni a párt belső konfliktusát. - TASR-felvétel

Az előző napokban a Za ľudí abban sem volt egységes, hogy hol jöjjön össze a pártvezetés. Kolíková igazságügyi miniszter, akit a párt tíztagú parlamenti frakciójának legnagyobb része támogat, azt javasolta, hogy formális keretek között a párt pozsonyi székházában tárgyaljanak. Ezért először elutasította, hogy a miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltő pártelnök Pöstyén melletti hétvégi házában találkozzanak. Remišová, akit viszont a párt elnökségének nagy része támogat, végül elérte, hogy kötetlenebb formában, a hétvégi házában találkozzon a Za ľudí vezetése.

Tárgyalás helyett terelés

Kolíková a találkozó után azonban arról beszélt, hogy az egyeztetés eredménytelenül zárult, sőt, harcias hangnemet ütött meg. „Nekünk, akik egyértelműen a kongresszus összehívását követeljük, ezt teljes mellszélességgel fel kell vállalnunk. És ennek hamarosan itt lesz az ideje” – jelentette ki az igazságügyi tárca vezetője. Arról is beszélt, a vasárnap esti találkozón az volt a benyomása, hogy a párton belüli problémát a másik oldal inkább el akarta tussolni. Ennek megfelelően inkább a küszöbön álló megyei választásról és a szakmai munkáról beszéltek. Egyes információk szerint Kolíková annak ellenére vett részt a találkozón, hogy arra formálisan meg sem hívták.

Ultimátum?

A Za ľudí sajtóosztálya hétfő kora délután egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a vasárnap esti találkozón a Kolíkovához kötődő „elégedetlen képviselők csoportja” ultimátumszerű követeléseket jelentett be. Majd miután a sajtó megjelent képviselőinek nyilatkoztak, otthagyták az összejövetelt. „Megjegyzem, ezt a vitát továbbra is kendőzetlen hatalmi törekvésnek és játéknak tartom” – idézi a párt sajtóközleménye Remišovát, aki szerint a regionális struktúrák nagy része őt támogatja.

A párton belül a márciusi kormányválság után mélyült el az ellentét a Remišová és Kolíková nevével fémjelzett szárnyak között. Utóbbi ekkor több utalást is tett arra, hogy átvenné a párt irányítását. A hozzá kötődő frakció tisztújító kongresszust kezdeményezett, amelyet Remišová többször elodázott. Végül pedig, amikor az elnökség dönteni akart az ügyben, Remišová váratlanul olyan személyekre cserélte a testület két tagját, akik hozzá hűségesek. Sajtóhírek szerint a Za ľudí valódi széthullása akkor fenyeget, ha szeptemberig nem tudják megtartani a soron kívüli közgyűlést.

Matovič keze

Grigorij Mesežnikov politológus lapunknak elmondta, a Za ľudí támogatottsága már hosszabb ideje a parlamenti küszöb alatt van. A Remišová és Kolíková közötti ellentétről szólva arról beszélt, ebben az esetben nem egy elvi, vagy programbéli nézetkülönbségről van szó. „A fő probléma szerintem abban rejlik, hogy Remišová hogyan viselkedett a márciusi koalíciós válság idején és az azt követő időszakban” – magyarázta a szakember azzal, hogy Kolíková értelmezésében Remišová ebben a kényes helyzetben Igor Matovič (OĽaNO) akkori miniszterelnök kezére játszott. Azóta a Remišová és Kolíková közti viszony csak romlott, amiben szerepet játszott, hogy az előbbi ellehetetlenítette a közgyűlés összehívását. Mesežnikov szerint, ha pártszakadásra kerül sor, akkor az egyik oldalon a parlamenti frakció, a másikon a jelenlegi elnökség maradna. „Ugyanakkor mindkét szárny a kormánykoalíció része akar maradni” – vélekedett a politológus. Hozzátette, a többi kormánypártnak nem érdeke, hogy a kettéhasadt Za ľudí számára kedvező feltételeket alakítsanak ki.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

Eduard Heger

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.