Közélet

Vajon lesz pénz az egészségügyi reformra?

Pozsony | A nővérek fizetésének emelése, a rákbetegek két héten belüli operációja, olcsóbb gyógyszerek bizonyos csoportoknak – egyebek mellett ezek az ígéretek is szerepelnek a kormány nemrégiben bemutatott programjában, mely rövid időn belül konfliktushoz vezetett a koalíción belül. Összegeztük a program egészségügyi fejezetének legfontosabb pontjait és az ellenük szóló érveket.
Nagy Roland

2020. április 24. 07:00

reform
A kormány több tucat intézkedést vezetne be az orvosok és nővérek elvándorlásának megakadályozására. - TASR-felvétel

„Annak ellenére, hogy a kormány fő prioritása jelenleg a koronavírus-járvány miatti válság kezelése, valamint a felkészülés az ehhez hasonló jövőbeni helyzetekre, ugyanolyan nagy hangsúlyt fogunk fektetni az egészségügy hosszú távú és rendszerszintű problémáira is”

– olvasható a kormányprogram egészségügyi fejezetének bevezető soraiban. A kormány ezt a célt 2030-ig tűzte ki. A rendszerszintű változások az elképzeléseik szerint az átláthatóságban, a korrupció felszámolásában, valamint a jó minőségű adatok alapján való döntéshozatalban fognak megnyilvánulni.

„A szabályok mindenkire vonatkoznak, tulajdoni viszonyoktól függetlenül”

– áll a programban.

Három pillér

Az egészségügy megreformálását Igor Matovič (OĽaNO) kabinetje három alappillérre helyezné.

Az első pillért a pácienseket érintő intézkedések alkotják. Ebben a fejezetben már visszaköszönnek a koalíciós pártok választási kampányában tett ígéretei. Ezek közé tartozik például, hogy a diagnózis megállapításától számított következő 14 napban a rákos betegeket meg kellene műteni. Amennyiben a szlovák kórházakban erre nincs lehetőség, akkor a beteg külföldön is megműttetheti magát, ezt a biztosítónak kötelezően meg kellene téríteni. Ez az intézkedés az OĽaNO egyik gyakran emlegetett programpontja volt. Kérdés azonban, hogy az intézkedés mennyire lenne hatékony, hiszen egy műtét külföldi leszervezése nem egyszerű feladat.

A másik nagy változtatást a Boris Kollár által hajtogatott rendelkezés jelentené, miszerint a súlyos egészségkárosultaknak, a hat év alatti gyermekeknek, valamint a nyugdíjasoknak bizonyos típusú gyógyszerekért nem kellene önrészt fizetni, a gyógyszer teljes árát visszatérítené a biztosító. Ez az intézkedés a nyugdíjasoknál azonban feltételhez kötött: figyelembe vennék a jövedelmüket, és a legolcsóbb helyettesítő gyógyszer áráig fizetnék ki az önrészt. A bővebb részleteket egyelőre nem ismertettek. 

Etikai kérdések

A kormány az etikai szempontból különösen érzékeny témákkal is foglalkozik. Kijelentik például, hogy a nem támogatják az eutanáziát semmilyen formában. Az abortusszal kapcsolatban két jelentős változtatást vezetnének be: az egyik, hogy az anyák már a terhesség 12. hetétől jogosultak lennének a várandóssági támogatásra. Ezzel akarják rávenni a nőket az abortusz elkerülésére. A másik fontos intézkedés, hogy a 40 év feletti nőknek a biztosító már nem fizetné vissza az abortuszműtét költségeit. 

A kormány ezen kívül nagy hangsúlyt fektetne a rendelők és a kórházak digitalizációjára, valamint a modern felszerelések beszerzésére. Ennek egyik hozadéka lenne, hogy a betegek interneten vagy telefonon keresztül kérhetnének időpontot az orvosukhoz.

kórház
A kormány egyik fontos terve az egészségügyi intézmények modernizációja - TASR-felvétel

Személyes motiváció

A második pillért az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos intézkedések alkotják. A szlovák egészségügy egyik legnagyobb problémája a személyzet hiánya, ennek megoldása érdekében a kormány több tucat intézkedést ígér. A legfontosabbak közé tartozik a nővérek béremelése: a tervek szerint a nővérek átlagbére elérné az országos bruttó átlagbér 110 százalékát, vagyis a jelenlegi adatok alapján 1200 euró fölé emelkedne. Ezen kívül úgy jutalmaznák az egészségügyi dolgozókat, hogy igazságosabb bérezési rendszert vezetnének be: az új rendszer tartalmazna olyan tényezőket, mint a ledolgozott évek száma, a páciensek elégedettsége vagy a dolgozó iskolázottsága.

A személyzet hiánya főként abból adódik, hogy a dolgozók nagy része külföldre megy dolgozni. Ennek érdekében megkönnyítenék a hazatérni vágyó személyzet dolgát, azzal, hogy csökkentenék az adminisztratív folyamatok hosszát. Az utánpótlás megerősítésének céljából hatékonyabbá tennék a rezidensprogram működését, valamint megfelelő feltételeket biztosítanának ahhoz, hogy az orvosi egyetemek több diákot vehessenek fel.

Mindezekkel az intézkedésekkel kapcsolatban azonban felmerülhet a kétely, hogy miből finanszírozná az állam, erre azonban a kormányprogram nem ad részletes választ.

Két új kórház

A harmadik pillér az egészségügyi rendszer változtatását célozza meg. A kormány szerint erre az ellátás minden egyes területén szükség van. A járóbeteg-ellátás minőségén például úgy javítanának, hogy anyagi támogatást biztosítanának az új rendelők megnyitására.

A kormány 2 új kórház megépítésével számol az elkövetkezendő négy évben, a pozsonyi Rázsochy kórházat azonban csak 5 éven belül tudnák garantálni. 

Rázsochy
A tervek szerint a Rázsochy kórház csak 5 év múlve épülne fel. A régi romok elbontása tavaly kezdődött meg. - TASR-felvétel

A hosszú távú betegellátás javítása érdekében a munkaügyi minisztériummal közösen létrehoznának egy platformot, amely kifejezetten az idős betegek hosszú távú ellátásnak problémáit célozná meg. Arról már többször is beszámoltunk, hogy mennyire nem hatékony az idősotthonok és az otthoni ápolást nyújtó ügynökségek működése, a szakértők szerint csakis egy átfogó rendszerbeli változás hozhat javulást.

Mindezek finanszírozását a kormány úgy oldaná meg, hogy az egészségügyi költségvetést évente a GDP 0,3 százalékával (vagyis a jelenlegi állapot szerint csaknem 270–280 millió euróval) növelnék.

Problémás pontok

A kormányprogramba azonban bekerültek olyan pontok is, melyek konfliktushoz vezettek a koalíción belül. Janka Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke például kijelentette, hogy nem hajlandó megszavazni a programot, mivel abba bekerült egy egybiztosítós egészségbiztosítási rendszerről szóló pont is. Az SaS képviselőnője állítja, hogy a Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter megígérte neki: ez a pont kimarad a dokumentumból. Cigániková nem ért egyet az egybiztosítós rendszer bevezetésével. 

Janka Cigániková
Janka Cigániková (SaS) állítja: nem fogja megszavazni a kormányprogramot - TASR-felvétel

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a kormányprogram nem mondja ki egyértelműen az egybiztosítós rendszer bevezetését, úgy fogalmaznak, hogy egy részletes elemzés után hoznák meg a döntést, de csakis akkor, ha a mostani rendszert nem tartják elég hatékonynak.

További érdekesség, hogy az utóbbi két év egyik legmegosztóbb dokumentumát, vagyis Andrea Kalavská kórházreformját nem említi a program. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az egyes pontokat (mint például a kórházak helyzetének részletes analízise, vagy a hosszú távú ellátás javítása) külön-külön tárgyalják.

Marek Krajčí
Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter elmondta: Andrea Kalavská refomrja a jelenlegi formájában egyelőre nem indulhat el - TASR-felvétel

Krajčí azonban elmondta, hogy abban a formában, ahogy Kalavská hátrahagyta, a reform egyelőre biztosan nem indul el, a miniszter szerint új elemzésekre lesz szükség.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
AvasútihídKöbölkútnál

Felújítják Nyitra megye legrosszabb másodosztályú útját

ss

Közös alkotás, közös gondolkodás

koronavírusteszt

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus iskola

Matovič azt javasolja, hogy az iskolába visszatérő gyerekek két hétig hordjanak maszkot

bérlakás 2

19 új bérlakást adnak át Légen

koronavírus

Az újonnan igazolt fertőzöttek nagy része külföldről hozta be a vírust

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.