Közélet

Vádat emelhetnek Matovič ellen rágalmazás miatt

Pozsony | A rendőrség lezárta a vizsgálaltot Robert Fico kormányfő rágalmazásának ügyében, és indítványozták a vádemelést - számolt be róla Martin Wäldl, az országos rendőrfőkapitányság szóvivője.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. augusztus 15. 01:35

Az ügyben Igor Matovič, az OĽaNO elnöke ellen indítottak eljárást, aki 2015 augusztusában kijelentette: Ficónak és feleségének 674 millió dollárja van letétbe helyezve egy belizei offshore-cég számláján. Fico tagadta a vádat, és Matovič kijelentését rágalmazásnak titulálta.

A rendőrség közeleménye szerint a belizei hatóságokkal együttműködve ellenőrizték Matovič információit, melyekhez a képviselő állítólag egy névtelen forráson keresztül jutott. Az ellenőrzés eredménye szerint Fico és felesége soha nem vezettek számlát Belizén. 

A képviselő ellen indult eljárást 2016 decemberében leállították, később a főügyészség utasítására felújították. Matovič szerint "Fico embere" avatkozott közbe, most pedig az a nyomozó - név szerint Slavomír Laho - indítványozta ellene a vádemelést, akire Robert Kaliňák belügyminiszter rendszerint a "piszkos munkát" bízza.

Az ellenzéki képviselő szerint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) és a főügyészség sem vizsgálta ki rendesen az ügyet. "Kaliňák NAKA-jának elég volt, hogy Fico szerzett egy papírt Belizéről, hogy nincs ott semmilyen cége és számla sincs a nevén" - mondta Matovič, aki rámutatott: egyetlen offshore-cég sem a valódi tulajdonos, hanem mindig egy stróman nevén fut. (TASR, SITA)

Önnek ajánljuk

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

A kreativitás és a belső vezér is hiányzott a DAC-ból

Válek Iván Nemesócsa régi-új polgármestere

Kočner meg akarta akadályozni a Rusko elleni nyomozást

Részeg sofőr okozott balesetet Pozsony belvárosában

Megugrott az influenzások száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?