Uniós támogatásból zöldülhetnek ki a települések

park
Pozsony |

A beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztérium felhívást tett közzé a szlovákiai települések zöld és kék infrastruktúrájának a támogatására. Richard Raši tárcavezető szerint csaknem 70 millió eurót fordítanak erre a célra.

„Az új uniós programozási időszak negyedik évében vagyunk, az előző kormányok pedig egyetlen centet sem használtak fel az erre az időszakra elkülönített támogatásokból. Az elmúlt három évben még az ezzel kapcsolatos pályázatokat sem hirdették meg. Az uniós forrásokat szeretnénk a lehető leghatékonyabban felhasználni, ezért gőzerővel dolgozunk a pályázati felhívások kiírásán. Mivel a környezet nagyon fontos számunkra, az elmúlt napokban meghirdetett felhívás erre irányul” – mondta el Richard Raši.

A projektből, amelyet a régiókkal szoros együttműködésben dolgoztak ki, parkok, zöld terek, sétálóövezetek kiépítését, virágágyások telepítését finanszírozzák. A támogatás felhasználható lakótelepek zöldterületeinek a felújítására, zöldtetők és zöldfalak kialakítására, városi erdők és erdőparkok revitalizációjára, valamint kis tavak, mesterséges vizes élőhelyek, szökőkutak és más, zöld és kék infrastrukturális elemeket felhasználó projektek megvalósítására.

A vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulásra helyi és megyei önkormányzatok, iskolák, polgári társulások és egyéb szervezetek pályázhatnak. Egy érdeklődő több projektre is pályázhat.

„A felhívás nyitott, ami azt jelenti, hogy a vissza nem térítendő támogatásra mindaddig be lehet majd nyújtani a pályázatot, amíg a felhívásra elkülönített források ki nem merülnek”

– tette hozzá Raši.

A hozzájárulás maximális összege projektenként nincs meghatározva, a teljes támogatható kiadásnak azonban 201 ezer eurónál magasabbnak kell lennie. A támogatható kiadások közé tartozik a projektdokumentáció is, amelyet be kell nyújtani. A projekttel kapcsolatos részleteket a minisztérium honlapján is közzétették, a felhívás pedig az eurofondy.gov.sk honlapon érhető el. Raši nagy érdeklődésre számít, ezért azt tanácsolja az önkormányzatoknak, hogy minél hamarabb jelentkezzenek, a tárcavezető szerint azonban a pályázatra elkülönített összeg még további tízmillió euróval nőhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?