Újratárgyalják Horváth Lehel ügyét

Horváth Lehel
Bazin |

A Specializált Büntetőbíróságnak (ŠTS) újra kell tárgyalnia a dunaszerdahelyi Sátor-banda sírásójaként emlegetett Horváth Lehel ügyét, mert a vádlott nem ért egyet a szenátus összetételének megváltoztatásával.

Horváth Lehelt eredetileg életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de a Legfelsőbb Bíróság tavaly hatályon kívül helyezte az ítéletet, és visszaküldte az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A Legfelsőbb Bíróság megkérdőjelezte az egyes tények jogi minősítését, valamint azt, hogy az elsőfokú bíróság nem vette figyelembe, hogy a vádlott együttműködött a bűnüldöző hatóságokkal. Továbbá kifogásolta a büntetés időtartamát, és szükségesnek tartotta azt is, hogy felülvizsgálják a vagyonelkobzás szükségességét.

Új szenátus

Horváth Lehel úgy véli, az eredetileg kiszabott életfogytiglani szabadságvesztés törvénytelen és indokolatlan, szerinte Pamela Záleská, az ŠTS szenátusának elnöke önkényes döntést hozott. Elfogultság miatt kifogást emelt, és azt is kérte, hogy az ügyet más szenátus tárgyalja.

A bíróság az elfogultság miatt benyújtott panaszról nem dönt.

„A vádlott olyan tényeket sorolt fel, amelyekről már döntés született”

– magyarázta Záleská, és hozzátette, a vádlott emellett az eljárás menetét is kifogásolta.

Féltem Sátortól”

Horváth Lehel ellen ötrendbeli gyilkosság miatt emeltek vádat, továbbá a Sátor-banda bűnözői csoport létrehozásáért, támogatásáért, valamint 45,5 millió szlovák korona ellopásáért egy dunaszerdahelyi széfből. A korábbi kihallgatások során azt állította, hogy jogtalanul vádolták meg, a tegnapi tárgyaláson pedig úgy fogalmazott, mindent, amit elkövetett, a Sátor Lajostól való félelmében tette. Kitartott amellett, hogy ő nem ölt meg senkit, viszont azt elismerte, hogy a csótfai birtokára hurcolt holttesteket elásta.

„Nem volt más választásom”

– jelentette ki.

Megjegyezte, bízott abban, hogy a hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően enyhébb büntetést kap, mint az eredetileg kiszabott életfogytiglan.

„Bíztam benne, hogy felmentenek, vagy pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapok

– magyarázta a szenátus előtt.

A vádirat szerint a Horváth Lehel által elkövetett gyilkosságok áldozatai között feltételezhetően ott volt a banda főnöke, Sátor Lajos, a banda könyvelőjeként ismert Reisz Andor, valamint több stróman. A vádlott állítólag lelőtte áldozatait, egynek a maradványait pedig egy húsdaráló segítségével tüntette el. A Dunaszerdahely melletti Csótfán, az egykori szövetkezet telephelyén ásta el őket.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?