Közélet

Újabb botrányos pénzosztás az oktatásügyben

Pozsony | Közel 34 millió eurót osztott ki a Martina Lubyová (SNS-jelölt) vezette oktatási minisztérium kutatási és tudományos projektekre olyan cégek között, melyek korábban nem foglalkoztak kutatással, nincs bevételük, és a közelmúltban jöttek létre. Nem egy cég tulajdonosa Andrej Danko SNS-elnökhöz köthető.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 4. 10:22

Martina Lubyová - TASR-felvétel

Az oktatási minisztérium szeptemberben 33,4 millió eurós pályázati felhívást tett közzé kutatási és tudományos projektek támogatására, az összeget az állami költségvetésből különítették el. Október végéig pályázhattak az érdeklődők, a tárca alig két hónap alatt kiértékelte a pályázatokat, a szerződéseket december 18-án tették közzé. Néhány cégnek még év végén átutalták a pályázatban jóváhagyott támogatás összegét. A pénzcsomagot harminc cég között osztották el, a sikeres pályázók között vannak olyan cégek, melyeknek nincs bevételük, korábban nem foglalkoztak kutatással, a közelmúltban alapították, családi házban vagy panellakásban van a székhelyük, és nem működik a honlapjuk sem. A vitatható pénzosztásra az ellenzéki Branislav Gröhling hívta fel a figyelmet. „Öt céggel kapcsolatban nincs elérhető információ arról, hogy valóban foglalkozna kutatással. Olyan pályázók is nyertek, melyek teljesen más területen tevékenykednek. Legkevesebb hét cég nincs bejegyezve az állammal üzletelő cégek nyilvántartásába sem, holott ezt törvény írja elő” – figyelmeztetett Branislav Gröhling (SaS). 

Martina Lubyová szerint az állami támogatásokkal arra szeretnék ösztönözni a magáncégeket, hogy nagyobb részt vállaljanak a kutatás és a tudományos projektek terén. A támogatás megítélésének feltétele az is, hogy új munkahelyet alakítanak ki a cégek, melyeket legkevesebb öt éven keresztül fenntartanak. 

Az oktatási tárca állítja, a pályázat kiértékelésekor törvényesen jártak el. Azzal érvelnek, hogy a cégeknek szánt támogatásokra külön szabályok vonatkoznak, s az ebben támasztott kritériumoknak megfeleltek a nyertes pályázók. „A támogatások odaítélésére vonatkozó szabályok szerint a cégek nem kötelesek regisztrálni a nyilvántartásban. Ez egyébként a kis startup cégekre nézve diszkriminatív lenne” – állítja Martina Lubyová. Az offshore cégek kiszorításáért elfogadott offshoretörvény alapján minden olyan céget, mely 100 ezer eurónál magasabb állami támogatáshoz jut, nyilvántartásba kell venni, s a teljes tulajdonosi hátterét fel kell fednie. A sikeres pályázók legkevesebb 450 ezer és legfeljebb 1 450 000 eurós támogatást kaptak. Az Állítsuk Meg a Korrupciót információi szerint a legmagasabb összeget, közel 4 millió eurót Martin Babiar cégei kapták. A férfi Andrej Danko SNSelnökhöz köthető. Évekkel ezelőtt az SBS Dynasty cég felügyelőtanácsának tagjai voltak. Martin Babiar neve szerepel a Gorilla-aktákban is, a dokumentum szerint a férfi az ukrán maffia képviselője Szlovákiában. Babiar három cége volt sikeres a felhívásban, melynek egyik feltétele, hogy tudományos intézetek, egyetemek bevonásával, együttműködésével pályázzanak a cégek. A férfi három cége volt sikeres a pályázaton, melyek csak a tulajdonában levő cégekkel működnek együtt. Az Állítsuk Meg a Korrupciót civil szervezet több cégről semmilyen referenciát nem tudott előkeríteni. A civil szervezet szerint a sikeres pályázatok között Babiar cégei mellett további vitatható vállalkozások vannak. (ie, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mucusnak a hírszerzés segített a csajozásban?

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?