Közélet

Új szlovák iskolát akarnak a Csallóközbe

Pozsony/Nagyszarva | A légi szlovák alapiskolába írathatják gyerekeiket azok a szülők, akik szlovák alapiskola létrehozását szorgalmazták Nagyszarván. Ez ideiglenes megoldás, hosszú távon az érintettek szerint szükség lesz egy új szlovák iskola megépítésére a körzetben.
Ibos Emese

2019. március 8. 14:00

nagyszarva alapiskola
- TASR-felvétel

Egy hónappal a beíratások előtt még mindig nem tudják biztosan, hová vihetik gyerekeiket azok a szülők, akik Nagyszarván szerettek volna szlovák osztályt nyittatni – állítja Lenka Žárová a szülők képviseletében. A polgári társulás szerint 15 leendő elsős elhelyezése kérdéses. A problémára már 2014 óta folyamatosan figyelmeztettek, mert a somorjai szlovák alapiskola helyhiányra hivatkozva azóta csak azokat a gyerekeket veszi fel, akiknek az állandó lakhelye Somorján van. A szlovák szülők korábban azt szerették volna elérni, hogy a nagyszarvai magyar alapiskolában nyissanak szlovák osztályt, ezt azonban az előző és a jelenlegi önkormányzati vezetés is elutasítja. László Zoltán, Nagyszarva polgármestere szerint három diákkal nem gazdaságos szlovák osztályt nyitni, ezért az önkormányzat Lég községgel alakított ki közös iskolakörzetet. „A nagyszarvai gyerekeket beírathatják a teljes szervezettségű légi szlovák alapiskolába” – közölte László Zoltán. 

Szitási Ferenc, Lég polgármestere megerősítette, hogy Tárnok, Macháza, Sárosfa és Keszölcés is csatlakozna az iskolakörzethez. Erről március végén dönt az önkormányzat. Szitási Ferenc szerint az iskola kapacitásától függően igyekeznek minden diákot elhelyezni. Ugyanakkor azt nem tudja megbecsülni, mennyi időre jelenthet ez megoldást a Csallóközbe beköltözött szlovák családoknak, s mikor kerül ismét terítékre a magyar iskolák szlovák osztályokkal való bővítése. Lenka Žárová szerint a régióban tapasztalható építkezési bumm miatt ez csak ideiglenes megoldás. A szülők továbbra is úgy vélik, hogy a nagyszarvai magyar iskolában lenne hely szlovák osztályok számára, vagy a településen működő menekülttáborban alakíthatnák ki a szlovák alapiskolát. Az a létesítményt azonban a belügyminisztérium stratégiai komplexuma, így ez nem jöhet számításba. „Az egyetlen és egyben a legköltségesebb megoldás egy új, teljes szervezettségű szlovák alapiskola létrehozása lenne. Anyagi támogatásra Peter Pellegrini kormányfőtől és Ľubomír Petráktól, a parlament oktatási bizottságának smeres elnökétől is kaptunk ígéretet” – mondta Lenka Žárová. 

Egy új szlovák iskola a megoldás Szitási Ferenc és László Zoltán szerint is, az viszont már nem egyértelmű, hogy melyik faluban építhetnék fel.

Csődöt mondott az állam és valamennyi szerve

– állítja a BKZ Polgári Társulás, mely Nagyszarván szeretett volna szlovák osztályt, illetve szlovák alapiskolát kialakítani. Lenka Žárová, a polgári társulás tagja szerint már minden létező fórumon megpróbálták elérni a szlovák osztály megnyitását. Az önkormányzat elutasítását követően a járási hivatalt, a megyét, a kormányfőt, az államfőt, a gyermekombudsmant és a parlamenti pártokat is megkeresték, de nem jutottak előbbre. „Nem segített rajtunk az oktatási törvény módosítása sem” – mondta Žárová. Pedig a módosítás a Nagyszarván kialakult helyzetre reagált. Ideiglenesen Lég fogadhatja be a körzet szlovák kisdiákjait. Kérdéses viszont, hogy a régióban zajló építkezések miatt mikor telik meg a település teljes szervezettségű szlovák iskolája. 

A régió polgármesterei és a polgári társulásba tömörülő szlovák szülők szerint egy új teljes szervezettségű szlovák alapiskola megépítése jelenthetne megoldást. Ugyanakkor Žárová szerint már az előrejelzések szerint ez sem fog zökkenőmentesen menni. „Több településen érdeklődtünk az új iskola kapcsán, jobbára azt állítják, nincs iskolaépítésre alkalmas telkük” – közölte Žárová. Hozzátette, számukra már teljesen mindegy, mely településen épül fel a szlovák iskola, csak végre oldódjon meg ez a probléma. 

László Zoltán, Nagyszarva és Szitási Ferenc, Lég polgármestere megerősítette, hogy a régió településvezetői egyeztetnek az új szlovák iskolát illetően. „Néhány polgármester Macházát tartja alkalmasnak, ott még óvoda sincs, viszont a település elutasítja az iskola építését” – közölte László Zoltán. 

Egyelőre a régió települései nem tudnak megállapodni a szlovák iskolát illetően, melynek megépítése Szitási Ferenc szerint a legjobb forgatókönyv alapján is akár 2-3 évig is elhúzódhat. Ugyanakkor ezt a lépést kénytelenek lesznek meglépni a csallóközi települések. „A körzet polgármesterei pontosan tudják, 2010–2012 óta mennyi építkezési engedélyt adtak és adnak ki. Az új házakba 80 százalékban fiatal párok költöznek, erre reagálni kellene. Légen pályázunk az óvoda bővítésére, most még van kapacitásunk, de négy év múlva már problémát okozhat a gyerekek elhelyezése” – mondta Lég község első embere.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tunti

Hónapok óta húzódó vita az abortuszról

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

 dohányzás

Koronavírus: nagyobb veszélyben a dohányosok

Gál Tamás

A szívünk mélyén ez a mi nemzetink

Bukovszky László

Matovičcsal egyeztetett a kisebbségi kormánybiztos

Barsi múzeum

Lemondott tisztségéről a Barsi múzeum új igazgatója

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.