Közélet

Trónok harca a Smerben: Pellegrini támad

Pozsony | Peter Pellegrini, az ellenzéki Smer alelnöke arról beszél, el szeretne indulni a pártvezetői tisztségért. Ugyanakkor a jelenlegi elnök, Robert Fico is úgy nyilatkozott, tovább szeretné vezetni a politikai formációt.
Czímer Gábor

2020. május 4. 18:57

Robert Fico (jobbra) nem hajlandó távozni a Smer éléről ⋌(TASR-felvétel)
Robert Fico (jobbra) nem hajlandó távozni a Smer éléről  (TASR-felvétel)

Pellegrini, aki Ficóhoz hasonlóan korábban miniszterelnök is volt, a Markíza televízió vasárnapi műsorában úgy nyilatkozott, értékelhető teljesítményt tud felkínálni a Smer választóinak. „A párt küldöttein múlik, hogy eldöntsék, milyen formában fog működni a Smer a következő években” – mondta arra utalva, hogy a párt a kongresszusán választhat új elnököt. Pellegrini annak örülne, ha már szeptemberben összehívnák a közgyűlést, és ezt indítványozni is fogja. A testület hagyományosan decemberben szokott összeülni. Hangsúlyozta, szociáldemokratának tarja magát, és elutasítja, hogy a politikában pszeudotémákkal foglalkozzanak, de attól is elhatárolódott, hogy a Smerben egy liberális bizniszszárnyat támogasson.

„Ha nem érezném annak a lehetőségét, hogy sikerrel tudok járni, akkor nem bocsátkoznék egy ilyen harcba” – mondta Pellegrini arról, lát-e esélyt arra, hogy őt válasszák a párt élére. Hozzátette, ha a küldöttek úgy döntenek, hogy nem őt szeretnék a pártelnöki tisztségben látni, akkor fontolóra veszi, miként folytatja a politikai pályafutását. „Furcsa lenne ott maradni, ahol nem akarnak” – fogalmazott, de világosan nem válaszolt arra a kérdésre, hogy egy kudarc esetén kilépne-e a pártból.

Fico maradni akar
Fico ugyanakkor nem szándékozik önként távozni a párt éléről, amelyet alapító elnökként 20 éve vezet. „A Smerből továbbra is egy rendkívül kimagasló és erős ellenzéki pártot fogok építeni” – mondta. „Nagyon világosan azt mondom, elutasítom a pártatlan liberalizmusnak a pártban való bármilyen megnyilvánulását” – közölte azon a sajtótájékoztatón, ahol a Smer parlamenti képviselői, köztük Pellegrini is jelen volt. Az eseményen az újságírók azt a kérdést is feltették Ficónak, vajon nem tart-e attól, hogy Pellegrini kilép a pártból. A Smer elnöke azonban figyelmen kívül hagyta a kérdést. Fico korábban már kétszer megpróbált a pártpolitikából kilépni, először az államfői, majd alkotmánybírói tisztségre jelöltette magát. Mindkét esetben sikertelenül.

Megosztott smeresek?
Juraj Blanár, a párt alelnöke és egyben parlamenti képviselő nem válaszolt arra, kit támogatna a közgyűlésen. Richard Raši, a Smer másik alelnöke sem mondta ki egyértelműen, kire adná a voksát, de arra utalt, egy elnökválasztáson Pellegrinit támogatná. Peter Kmec parlamenti képviselő azonban nyíltan kijelentette, a pártelnök személyéről szóló voksoláson Pellegrinire szavaz. A szeptemberi előrehozott közgyűlést a Smer elnökségének kell összehívnia. Sajtóértesülések szerint azonban ebben a testületben Ficónak nagyobb a támogatottsága. Korábban a Smer számára sikertelen EP-választás után a párt egyes regionális szervezetei már követelték Fico leváltását. A pártelnök azonban a helyén maradt, de a parlamenti választáson átengedte Pellegrininek a listavezetői pozíciót.

Pellegrini vs. Fico
A Markíza televízió ugyancsak vasárnap hozta nyilvánosságra a Focus közvélemény-kutató ügynökség azon felmérését, amely szerint Zuzana Čaputová államfő mögött Pellegrini a második legnépszerűbb politikus az országban, míg Fico a kilencedik helyen áll. A kutatás szerint a Smer szavazóinak 96 százaléka bízik Pellegriniben, míg Ficóban 63,4 százalékuk. 

A Pozsonyi Közgazdasági Egyetem politológusa, Radoslav Štefančík szerint, ha Pellegrini a pártelnökválasztáson nem járna sikerrel és kilépne a Smerből, akkor az jelentősen átalakítaná a politikai szubjektumot. „Egy olyan ember hagyná el a pártot, aki nemcsak a fiatalabb, hanem a modernebb szárnyat képviseli” – mondta a Štefančík a webnoviny.sk portálnak. A szakember hozzátette, mindez a Smer radikalizációjához és a nemzeti szocialista jelszavak kiterjedtebb használatához vezetne.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint azzal, hogy Fico pártatlan liberalizmusról (slniečkarstvo) beszélt, egyrészt a nyílt társadalom eszméjével szemben határozta meg magát, másrészt Pellegrinit próbálta diszkvalifikálni. „Ugyan közvetlenül nem nevezte meg Pellegrinit” – tette hozzá a szakember azzal, hogy Fico ennek ellenére egy olyan üzenetet próbál közölni, mely szerint pont Pellegrini az, aki a liberálisabb eszmékhez áll közel. A politológus szerint kicsi az esélye annak, hogy Pellegrini felülkerekedne Ficón és át tudná venni a párt irányítását. „Fico eddig minden párton belüli küzdelmet megnyert” – mondta Mesežnikov, és hozzátette, hogy a jelenlegi pártelnöknek sokkal erősebbek a formáción belüli pozíciói. A szakember szerint így valószínű, hogy Pellegrini távozik majd a pártból, de Mesežnikov szerint ez nem jelent majd nagy arányú pártszakadást. „A kevésbé radikális szavazók követhetik Pellegrinit” – véli a szakember.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Márton Vivien

Márton Vivien és a motokrossz női oldala

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Irena Bihariová

Bihariová lett a PS új elnöke

koronavírus esküvő

Egy esküvő miatt emelkedhetett meg hirtelen a fertőzöttek száma Iránban

Luis Suarez

Újra számíthat Suárezre az FC Barcelona

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.