Közélet

Trexima: idén elmaradt az uborkaszezon a szlovákiai munkaerőpiacon

Pozsony | Augusztusban 18,5 ezer új munkaajánlat került fel az ISTP.sk álláshirdető portálra. A pozsonyi Trexima munkaerőpiac-kutató és tanácsadó társaság projektmenedzsere, Pavol Hudec szerint ez az előző hónaphoz képest 3, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 11%-os növekedést jelent.
ÖSSZEFOGLALÓ

2021. szeptember 16. 07:00

varrónők
A varrónők továbbra is a legrosszabbul fizetett szlovákiai alkalmazottak közé tartoznak. - TASR-felvétel

Szlovákia munkaerőpiaci helyzete a tavalyi évhez képest a nyári uborkaszezon ellenére is kedvező – állítja Pavol Hudec, aki szerint az ISTP kiemelten fontosnak tartja, hogy a munkaerőpiac aktuális elemzései eljussanak a dél-szlovákiai magyarlakta régiókba is, naprakész információkkal látva el az ott élőket. Az említett régiókban – Somorjától Királyhelmecig – is nagyszámú álláshirdetés található az ISTP.sk oldalán, annak ellenére, hogy sok magyarlakta járás a munkanélküliségi adatokat tekintve nem szerepel a legelőkelőbb helyeken.

Pozsony, Galánta, Nyitra

Szeptember elején az ISTP.sk portálon 17 ezer álláshirdetés állt az álláskeresők rendelkezésére, ami 76 ezer betöltetlen munkahelyet jelent, egy-egy meghirdetett pozíció ugyanis átlagosan 4-5 szabad helyet jelent. Regionális szempontból a munkaadók Pozsonyban (2700 ajánlat) valamint a Galántai (1500) és Nyitrai (1200) járásban hirdették a legtöbb új betöltetlen állást. Már hagyományosan a legtöbb új kínálatot a gépiparban találjuk, beleértve a gépjárműgyártást is (3500 új ajánlat). Az állások közül a jelentkezők legnagyobb eséllyel gépkezelőként (1600 ajánlat), gépkocsivezetőként (1300), elektromos és elektronikus berendezések összeszerelőjeként (1200) helyezkedhetnek el.

Kezdő fizetések

Az átlagos bruttó kezdő alapbér – a szokásos, állandó vagy határozott idejű munkaviszonnyal rendelkező hirdetésekben – 987 euró. A munkabér alapösszetevője a munkabérnek a munkavállaló munkaszerződésében meghatározott része, amelyet a munkáltató köteles feltüntetni az álláshirdetésekben. Ez az összeg nem tartalmazza a bér változó összetevőit, tehát a pótlékokat vagy a különböző bónuszokat. A részmunkaidős foglalkoztatás esetében a bér alaprészének átlagos összege 540, a szerződéses munkatevékenységre és munkavégzésre vonatkozó megállapodások esetén 786, míg a magánvállalkozásként végzett munkakörökben 1570 euró. A diplomásoknak megfelelő állások is átlagosan 885 eurós kezdő fizetést kínálnak. A legjobban fizetett pozíciókban a diplomások az egészségügyi ágazatban (1125 euró), valamint a banki, biztosítási és pénzügyi szolgáltatásokban (1078 euró) tudnak elhelyezkedni.

Szakadéknyi különbség

Az álláskeresőknek a legmagasabb kezdő fizetést az informatika és távközlés (1668 euró), a tudomány és kutatás (1391 euró), az egészségügy (1300 euró), a cég- és vállalatvezetés, vállalati pénzügyek, számvitel, ellenőrzés és statisztika (1292 euró) területén kínálják. Ezzel szemben a legalacsonyabb jövedelemmel a nyomdaipar (766 euró), a textil- és ruházati termékek gyártása (777 euró), valamint a cipőgyártás és a bőrfeldolgozás (794 euró) kecsegtet. A foglalkozások közül a vezetői pozíciók, valamint az információs és kommunikációs technológia (3013 euró) említhető. Nem panaszkodhatnak azonban a vállalatok és szervezetek igazgatói (3010 euró), a számítógépes hálózatok szakemberei (2700 euró), a szoftver- és alkalmazásfejlesztők és elemzők (2360 euró), az egészségügyi szakemberek (2286 euró), az értékesítés és marketing területén dolgozó vezetők (2022 euró) és a távközlési szakemberek (1838 euró) sem. A lista alsó helyein a közterületi munkások (663 euró), a kozmetikusok (690 euró) és a varrónők, hímzők (700 euró) állnak. Regionális szempontból a legjobb kezdő alapfizetést Pozsony (1040 euró) és Nagyszombat megyében (971 euró) kínálják, míg a legalacsonyabbat Eperjes (897 euró) és Trencsén megyében (898 euró).

Számít a végzettség

A munkahely betöltéséhez szükséges iskolai végzettséget és a fizetés alapelemét vizsgálva látható, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik egy munkakereső, annál nagyobb bérre számíthat. A felsőfokú végzettség harmadik szintjén, mint a hirdetésekben minimálisan előírt végzettségi szint esetén, az átlagos bruttó alapfizetési keret 1720 euró volt, a második szint esetén 1492 euró, az alapképzéssel rendelkezőknél pedig 1469 euró. A gimnáziumot végzetteknél az alapbér 1031 euró, a szakközépiskolát végzettek esetében 963 euró. Az alapfokú végzettséggel (akik csak általános iskolát végeztek) a havi bér alapösszege nem éri el a 800 eurót sem.

SZÉPLAKI DÉNES
A szerző a pozsonyi Trexima munkaerőpiac-kutató és tanácsadó társaság alkalmazottja

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
agro

A szlovák termőföld valódi védelme, vagy csak magyarellenes hangulatkeltés?

gorila 2

Megjelentek az első videók Ficóék titkos találkájáról

home office

Továbbra is megoszlanak a vélemények a távmunkáról

Marczell Zoltán

Elhunyt Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere

Buszok

Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

eroszak
18+

12 évesen megerőszakolták, az erről készült videó kikerült a Pornhubra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.