További intézkedéseket fogadott el a központi válságstáb

Peter Pellegrini
Pozsony |

Az állami kórházakra vonatkozó szükségállapotot valószínűleg ki fogják terjeszteni az egészségügy minden szegmensére, függetlenül a tulajdonosi háttértől. Erről szerdán születik végleges döntés.

„A szükségállapot tehát a magánjellegű egészségügyi szolgáltatókra, a mentőegységekre és mindenki másra is vonatkozni fog, akinek köze van az egészségügyhöz” – közölte a miniszterelnök.

A válságstáb hétfői döntése értelmében nyitva tarthatnak a mosodák, az autószerelő műhelyek és a gumi szervizek, valamint működhet a járművontatás is. A taxi társaságok áruszállítást és fuvarozást végezhetnek, a taxikban viszont tilos utasokat szállítani.

A központi válságstáb tárgyalt a szükségállapot országos szintű bevezetésének lehetőségéről is. Pellegrini ezzel kapcsolatban elmondta: egyelőre ez csak ajánlás szintjén fogalmazódott meg, de ha szükség lesz rá, szigorúbb intézkedéseket hoznak, és a legszükségesebb tevékenységekre fogják korlátozni a mozgásszabadságot. Hozzátette: a telefonszolgáltatók által rendelkezésre bocsátott adatok alapján fogják ellenőrizni, hogy az emberek tiszteletben tartják-e az ajánlásokat, és korlátozzák-e a társas érintkezéseket.

A kormányfő szerint az egészségügyi politikai intézet által felállított matematikai modell alátámasztotta az eddigi kormányrendeletek helyességét. A becslés szerint a betegséghullám csúcsán csak kis mértékben fogják túllépni a szlovák egészségügy kapacitását.

„Az elfogadott intézkedéseknek köszönhetően csatlakozhatunk azokhoz az országokhoz, ahol a lehető legkisebb következményekkel fog járni a világjárvány” – véli a kormányfő.

A becslések szerint Szlovákia lakosságának jóval kevesebb, mint 40 százaléka fog megfertőződni, míg más országokban, ahol nem hoztak ilyen szigorú intézkedéseket, a lakosság 80 százaléka van kitéve a fertőzés veszélyének.  

Pellegrini elmondása szerint Miroslav Lajčák (Smer-jelölt) külügyminiszter telefonon egyeztetett török kollégájával arról, hogy a következő napokban Törökországból több százezer segédeszköz érkezhet Szlovákiába, többek között FFP3 és FFP2 típusú maszkok, illetve védőöltözetek. „Bár a török felet állítólag 23 érdeklődő is megkereste, valószínűleg Szlovákia lesz az egyetlen, amely megkapja a szállítmányt” – közölte a miniszterelnök.

A válságstáb azt ajánlja az önkormányzatoknak és a tömegközlekedési eszközök működtetőinek, hogy tegyék kötelezővé az utasok számára a védőmaszk vagy valamilyen alternatív segédeszköz viselését. A védőmaszk használata ajánlott a hivatalokban és a nyitva tartó üzletekben is. Pellegrini köszönetet mondott azoknak az önkormányzatoknak, amelyek már meghozták ezt az intézkedést.

A postákon szerdán, március 18-án kezdik meg a szociális juttatások kifizetését. Pellegrini elmondása szerint a kifizetéseket a postákon szolgálatot teljesítő biztonsági őrök mellett rendőrök, a legforgalmasabb helyeken pedig katonák is felügyelni fogják.

A kormányfő arról is tájékoztatott, hogy eddig összesen 992 külföldön tartózkodó állampolgár kért állami segítséget a hazajutáshoz. A hazaszállításuk előkészítése megkezdődött.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?