Közélet

Tovább tárgyal a koalíció az adóreformról

Pozsony | A jövőben többkulcsossá válhat a társasági adó – derült ki a koalíciós tanács tegnapi ülése után.
Demecs Péter

2019. április 16. 17:36

Andrej Danko - TASR-felvétel

A legkisebb adókulcs a kisebb forgalmú cégeket terhelné, az adó fokozatosan felkúszna 20 százalékra (jelenleg egységesen 21 százalék a társasági adó) – közölte Andrej Danko, az SNS elnöke a koalíciós tanács ülését követően. Pártjának következő javaslata, hogy az élelmiszerekre kivetett általános forgalmi adó a jelenlegi 20 százalékról egységesen 10 százalékra mérséklődjön. Andrej Danko közölte: sem a társasági adó, sem az áfa esetében nem sikerül teljes mértékben megvalósítani pártja elképzeléseit, azonban még a kompromisszumos megoldás is előnyös lehet az érintettek számára. Az élelmiszerek kategóriájában például az alacsonyabb áfatartalmú termékek köréből kivennék az édességeket és a magas cukortartalmú üdítő italokat.

Ha az SNS minden, adóval kapcsolatos elképzelése teljes mértékben megvalósult volna, akkor az a Költségvetési Tanács számításai szerint mintegy 1,35 milliárd euró adókiesést jelentett volna az állami költségvetés számára.

Sólymos László, a Híd alelnöke a koalíciós tanács ülése után elmondta, az SNS és a Smer javaslatairól még ugyanúgy tárgyalnak, mint a Híd tervezeteiről. A párt a kiegyensúlyozott költségvetést tartja fontosnak, s ennek tükrében kell figyelni az adócsökkentést célzó javaslatokat is. A Híd szerinte inkább a munkát terhelő adókat és járulékokat csökkentené. „Olyan módosításokat akarunk, amelyek a dolgozó emberek zsebében tartják a pénzt” – mondta lapunknak a Híd alelnöke, aki szerint a végleges javaslatokat jövő szerdán fogják bemutatni a koalíciós pártok vezetői Peter Pellegrini (Smer) kormányfővel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?