Közélet

Törökország és Egyiptom a legveszélyesebb úticél

Pozsony | Hamarosan beindul a nyaralási főszezon, a biztosítók már most figyelmeztetik a szabadságra készülőket, hogy megfelelő utasbiztosítás nélkül ne keljenek útra. Külföldön egy egyszerű rosszullét vagy ambuláns kezelés is több tízezer euróba kerülhet.
Molnár Iván

2018. június 1. 12:16

A néhány évvel ezelőtti visszaesés óta újra egyre több turista repül Egyiptomba és Törökországba   - Képarchívum

„A szlovákiai turisták manapság már kevésbé aggódnak a terrorveszély miatt, ezért újra megnőtt a török és az egyiptomi üdülőhelyek iránti érdeklődés, amelyeket pár évvel ezelőtt a többség nagy ívben elkerült” – nyilatkozta Lucia Muthová, az Allianz Biztosító szóvivője. Nem csoda, hogy ezekben az országokban megugrott a káresetek száma a szlovákiai turisták körében. Tavaly a legtöbb káresetet, összesen 630-at a szlovákiai turisták Törökországból jelezték az Allianznak, 68 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Megduplázódott az egyiptomi káresetek száma is, meghaladta az 500-at. A szlovákiai turisták tavaly nagyjából 8 ezer külföldi káresetet jelentettek be, ami alig változott az egy évvel korábbihoz képest. Az Allianz a károsultaknak összesen 2,27 millió eurót fizetett ki.

Külföldi árak

A külföldre utazók körében gyakoriak a poggyászkárok, lopások, a legjellemzőbb, hogy a nyaralóktól a strandon vagy gépkocsijukból tulajdonítják el értékeiket. Egészségügyi költségek jellemzően betegségek miatt merülnek fel – a mediterrán országokba látogatóknak gyakran kell orvoshoz fordulniuk például gyomorrontás miatt –, de a balesetek sem ritkák külföldön, ezek közül már a kisebb sérülések is komoly költségekkel járhatnak. A hazai árakhoz szokott szlovákiai turisták a biztosítók szerint nincsenek tisztában a külföldi ellátó intézmények árszínvonalával, arról nem beszélve, hogy a népszerű tengerparti nyaralóhelyeken gyakran csak magánkórházak működnek, a szokásosnál is jóval drágább szolgáltatásokkal.

 

2018. május 31. 12:01

Jövőre 500 eurós belföldi üdülési csekket kaphatnak az alkalmazottak

Drága alaszkai túra

A legnagyobb összeget tavaly is az Egyesült Államokba utazók után volt kénytelen kifizetni a biztosító, összesen 354 ezer eurót. „A legtöbb pénzt – 166 ezer eurót – egy alaszkai túrán levő, szakadékba zuhant hegymászó kezeléséért és hazaszállításáért fizettük, egy mexikói nyaraláson levő ügyfelünk pedig vesegörcsökkel került az ottani kórházba, a kezelésért csaknem 64 ezer eurós számlát állítottak ki. 33 ezer euróba került annak a turistának a kezelése, aki az Egyesült Államokban szívrohamot szenvedett” – nyilatkozta Milan Rajec, az Allianz osztályvezetője, aki elmondta, tavaly a szlovákiai turisták a világ 115 országából jeleztek káreseteket.

Megéri a biztosítás

A nyaralóknak ezért különösen ajánlott, hogy megfelelő biztosítással induljanak útnak. A bankkártyához járó biztosítások és az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem mindig nyújtanak elegendő fedezetet. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása javasolt, ha uniós tagországba utazunk. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez nem tartalmaz segítségnyújtási szolgáltatásokat – ilyen például a hazaszállítás megszervezése mentőautóval vagy repülővel, szállás biztosítása vagy tolmácsszolgáltatás – és ezek költségeinek az átvállalását. A bankkártyához, hitelkártyához járó utasbiztosítás általában csak korlátozottan, alacsony értékhatárig téríti a felmerülő költségeket, így – főleg ha egy távoli országba tervezünk nyaralást – mindenképpen javasolt egy nagyobb fedezettel rendelkező, szélesebb szolgáltatáscsomagot nyújtó utasbiztosítás megkötése. Muthová szerint az Allianznál például az európai országokba már napi 1,70 euróért lehet komplex utasbiztosítást kötni. Érdemes alaposan szétnézni a piacon, hiszen más biztosítók esetleg még ennél is jobb feltételeket kínálnak. Ehhez nyújtanak segítséget az olyan internetes portálok is, amelyek az egyes biztosítók ajánlatait hasonlítják össze.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?