Közélet

Többmilliós beruházás készül Nyárasdon

Nyárasd | 38 millió eurós beruházással védelmi gátat építenek és megemelik a töltést a napokban Nyárasd község kataszterében, amellyel az árvizektől szeretnék megvédeni a Kis-Csallóköz térségét.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. október 29. 12:30

gát
„Itt épül meg a gát” – mutatta Jozef Dúcz, a vízgazdálkodási vállalat pozsonyi részlegének az igazgatója (Kiss Bartalos Éva felvétele)

Reális körvonalakat kezd ölteni a több évtizedes terv egy védőgát megépítéséről, Nyárasd közvetlen közelében, amely a dunaszerdahelyi járásbeli területek több mint 30 százalékának nyújt védelmet az áradások ellen. „Nyárasd, Albár, Alistál és környékük volt az Achilles-sarka az eddigi árvizeknek. Egy bizonyos szint elérése felett ugyanis a Vág folyó felfelé nyomta a víztömeget, amely a fizika törvényeit semmibe véve visszafelé áramlott a Kis-Duna medrében. Érdekes látvány, de veszélyes is, amelynek következtében az utóbbi években nemegyszer fordult elő, hogy például a nyárasdi családi házak pincéiben is bokáig állt a víz” – tudtuk meg Bacsó László polgármestertől.

„Az építkezés két fő fázisból áll – magyarázta Jozef Dúcz, a vízgazdálkodási vállalat pozsonyi részlegének igazgatója. – Az első részben a gát épül meg, a továbbiakban a töltéseket emeljük meg. Úgy tervezzük, hogy az építkezés 2021 végéig befejeződik. Egy igazi 21. századbeli projekt, amelyet környezetvédők, halászok, vadászok bevonásával terveztünk, hiszen a terület nagy része legmagasabb, ötös szintű védettségi terület. Az árvízvédelmen túl, amely a projekt legfontosabb része, a tervezet velejárója egy új, körülbelül 50 kilométeres kerékpárturizmusra alkalmas út megépítése is a töltéssel együtt, amely Gútáról Felsővámosig vezet majd, a turisták nem kis örömére” – mondta a részleteket a vízgazdálkodási vállalat helyi részlegének igazgatója.

Az építkezés alapkőletételénél Sólymos László környezetvédelmi miniszter is jelen volt, aki hangsúlyozta, hogy nagy volumenű projekt megvalósításáról van szó, amely emberi és természeti értékek védelmét szolgálja. „Külön örömömre szolgál, hogy ez a példaértékű projekt a természetvédők közreműködésével és jóváhagyásával valósul meg, hiszen ez a tőkési ág területe fokozottan védett terület” – jelentette ki Sólymos.

A beruházás, amely a jövőben az Alsó-Csallóközt védi az árvíztől, európai uniós forrásokból készül el, a környezetvédelmi operatív program keretében.

(sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A szorzók a következő napokban még változhatnak ⋌(TASR-felvétel)

Lehet tippelni a választásra, a szorzók az eredményt is sejtetik

Andrej Kiska aláírta az első törvényt, jóváhagyta a választások új szabályait

Kiderült, mit kért Pellegrini Kiskától

19 millió telefonhívás szilveszter éjjelén

Választás előtti telefonbetyárkodás? 

koronavírus

Négytagú szlovákiai család került karanténba koronavírus-fertőzés gyanúja miatt

Parkolás a vasútállomásnál

Kisorsolnák a parkolóhelyeket Érsekújvárban

Frissítve

Németh Krisztiánt leigazolta a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.