Több száz euróval emeli az állam két juttatás összegét

euro penz

Bizonyos feltételeknek azonban meg kell felelni.

Az állam idén júliustól több mint havi 124 euróval emeli a maximális munkanélküli segélyt. Ez azokra vonatkozik, akik 2024. július 1-je után jelentkeznek álláskeresőként a munkaügyi hivatalnál. A Szociális Biztosító emellett a maximális garanciális biztosítási ellátást is megemeli havi 378 euróval.

„Ezt legfeljebb hat hónapon keresztül lehetséges igényelni. Az ellátás összege nem változik azon biztosítottak esetében, akik már most is részesülnek az ellátásban” – mondta Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője, hozzátéve, hogy a munkanélküli segély maximális összege 2024 júliusától 31 napos naptári hónapra 1 457,50 euró, 30 napos hónapra pedig 1 410,50 euró lesz.

A legmagasabb munkanélküli-járadékot azok kapják, akik 2024. július 1-je után álláskeresőként jelentkeznek a munkaügyi hivatalnál, az elmúlt négy évben legalább 730 napig munkanélküliségi biztosítással rendelkeztek, és ebben az időszakban a havi 2 860 eurós küszöbértéket meghaladó fizetést kaptak. A munkanélküliség miatt kötelezően biztosított személyek az összes feltétel teljesülése után jogosultak munkanélküli-ellátásra.

„A vállalkozók és az önálló tevékenységet folytatók (SZČO) nincsenek kötelezően biztosítva, de jogosultak lehetnek az ellátásra, ha a szükséges ideig fizették önkéntesen a biztosítást” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a jogosultság megítélését nem befolyásolja, hogy a munkaviszony milyen módon szűnt meg, illetve hogy határozott vagy határozatlan idejű munkaviszonyról van-e szó.

2024. július 1-jétől a garanciális biztosítási ellátás maximális összege 378 euróval emelkedik. Az a munkavállaló, aki olyan munkáltatóval áll vagy állt munkaviszonyban, amely fizetésképtelenné vált, és nem teljesítette a munkaviszonyból eredő követeléseit, jogosult erre az ellátásra, ha a törvényi feltételek teljesülnek.

„Ha a munkáltató fizetésképtelensége a 2024. július 1. és 2025. június 30. közötti időszakban következik be, a garanciális biztosítási ellátás összege legfeljebb 4 290 euró lehet. Az előző éves időszakban e juttatás maximális összege 3 912 euró volt” – magyarázta Kontúr.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?