Több rendelőben fizetni kell

A beteg az orvosa számára is betekintést adhat elektronikus kórlapjába
Pozsony |

Decembertől az Általános Egészségbiztosító (VšZP) klienseinek egy része valószínűleg kénytelen lesz fizetni bizonyos orvosi kezeléseket. A kétezer orvosi rendelőt tömörítő Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) nem tudott megegyezni az állami egészségbiztosítóval az új szerződésekről.

 

Tegnap eldőlt, hogy a VšZP és a ZAP többhetes tárgyalás után sem tud egyezséget kötni. Miroslav Kotek, a ZAP főnöke 12 százalékos növelést követelt a VšZP-től a rendelők számára, a biztosító ezt irreálisnak tartja. „Az idő lejárt. A VšZP ezért hivatalosan is tájékoztatta a ZAP vezetését, hogy a decembertől, illetve a jövő év januárjától hatályos új szerződésekről folytatott vitát lezártnak tekinti” – közölte tegnap tömören Martina Ostatníková, a biztosító szóvivője.

A ZAP képviselői reakciójukban felszólították az Általános Egészségbiztosító igazgatóját, Ľubica Hlinkovát, hogy mondjon le, amiért képtelen teljesíteni a szövetségükbe tömörült rendelők követeléseit.

 

Kapcsolódó cikkünk

A kialakult helyzet a gyakorlatban azt eredményezi, hogy a VšZP nem fog téríteni bizonyos orvosi ellátást, ha azt olyan rendelőben végzik el, amellyel nem áll szerződéses viszonyban. Az akut beavatkozásokért a biztosító utólag fizetni fog, ha viszont tervezhető beavatkozásokról van szó szakorvosi rendelőben, akkor a páciensnek saját zsebből kell kifizetni az ellátás költségeit. A másik lehetőség, hogy olyan orvost keres, akinek van szerződése a VšZP-vel. „Emlékeztetnénk, hogy az általános orvos köteles szerződést kötni a biztosítóval, ha a biztosítónak akárcsak egyetlen kliense is hozzá tartozik” – állítja Ostatníková. Másrészt az is igaz, hogy az orvosok ennek ellenére sem hajlandóak mindig szerződést kötni. Arról, hogy kell-e fizetni a beavatkozásért, hogy van-e szerződése egy rendelőnek a biztosítóval, az orvosnak előre tájékoztatnia kell a pácienst. A VšZP szerint a kialakult helyzet a páciensek többségét nem fogja negatívan érinteni, mivel a járóbetegellátásban, vagyis a rendelőkben dolgozó orvosok 85 százaléka elfogadta a felkínált szerződéseket, jelentős részük már alá is írta. „A maradék 15 százalék a ZAP-hoz tartozik, de már közülük is több mint 20 százalék aláírta az új szerződést” – pontosított a szóvivő. Azt nem lehet tudni, hogy hány pácienst érint decembertől a kialakult helyzet. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?