Több politikus megemlékezett Ján Kuciakról meggyilkolásának 6. évfordulóján

Ján Kuciak

Számos politikus megemlékezett Ján Kuciak újságíróról és menyasszonyáról, Martina Kušnírováról meggyilkolásuk 6. évfordulóján. Az SaS Kuciak küldetésének folytatását hangsúlyozta. Michal Šimečka, a PS elnöke azt hangsúlyozta, időben le kell leplezni és megállítani a gonoszságot a politikában.

Az SaS azt hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni a két fiatal bátorságát, és folytatni kell a küldetésüket. Az SaS képviselői gyertyát gyújtottak Ján és Martina emlékművénél a pozsonyi Sznf téren (SNP). A párt egyúttal köszönetet mondott a munkájukat megbízhatóan és tisztességesen végző médiatermékeknek és az ott dolgozó újságíróknak.

Šimečka emlékeztetett, hogy csak azért öltek meg két fiatalt, mert becsületesen végezték a munkájukat, és hittek abban, amit tesznek. „A gyilkosság megrendelői azt gondolták, ők érinthetetlenek és bármit megtehetnek’ – írta a közösségi hálón. „Kötelességünk mindent megtenni azért, hogy az ilyen gonoszságot a politikában és a társadalomban idejében leleplezzük, megállítsuk és legyőzzük” – tette hozzá.

A KDH rámutatott, ez a megbocsáthatatlan gyilkosság megváltoztatta az országot. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke is megemlékezett az évfordulón. „A kormánykoalíció egy olyan bűnös törvénymódosítással taposta meg az emléküket, amely miatt számos olyan ügy évül el, amelyekről Ján Kuciak írt” – tette hozzá. A két áldozatról a Szlovákia Za ľudí, KÚ parlamenti frakciójának több politikusa szintén megemlékezett a közösségi hálón.

Igor Matovič, a Szlovákia mozgalom elnöke a megemlékezésen azt mondta, az az érzése, sokan elfelejtették, mekkora áldozatot hozott ez a két ember azért, hogy a szlovákok olyan államban élhessenek, ahol nem a maffia kormányoz. Emlékeztetett, hogy Kuciak egész újságírói pályáját annak szentelte, hogy leleplezze az akkori kormány bűntetteit. Hozzátette, hogy Kuciak örökségének fontosnak kell lennie az újságírók számára is, akiknek mindig az igazságot kellene keresniük.

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tájékoztatása szerint több szlovákiai városban és külföldön is megemlékezések lesznek szerdán, Pozsonyban 17 órakor kezdődik a rendezvény a Szabadság téren (Námestie slobody).

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én ölték meg nagymácsédi házukban. A nyomozás szerint a gyilkosság indítéka Ján Kuciak oknyomozó újságírói munkája volt. Az ügyben három jogerős ítélet született, a gyilkosság végrehajtóit, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást 25 év szabadságvesztésre ítélték, Andruskó Zoltán 15 év szabadságvesztésre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?