Közélet

Több pénze marad az adósságot törlesztő nyugdíjasoknak

Pozsony | A nyártól magasabb nyugdíjat folyósít a Szociális Biztosító azoknak a szenioroknak, akiknek a járandóságából valamilyen végrehajtói határozat alapján adósságtörlesztés céljából rendszeresen levon bizonyos törlesztőrészletet. Az intézkedés a létminimum módosításával van összefüggésben.
B. Szentgáli Anikó

2019. július 16. 09:00

Több pénz maradhat a nyugdíjasok pénztárcájában
- TASR-felvétel

Minden év július 1-jétől változik a létminimum összege. Idén 205,07 euróról 210,20 euróra emelkedett. 

Nem vehetnek el mindent

A létminimum hatással van arra a tételre is, melynek az esetleges adósságtörlesztés esetén mindenképpen a nyugdíjasnál kell maradnia, ugyanis törvényből kifolyólag nem lehet letiltani a nyugdíjas teljes nyugdíját – fontos alapszabály: az adós részére meg kell hagyni egy minimális tételt, amelyből biztosítani tudja a legfontosabb életfeltételeket. Ez pedig a mindenkori létminimumnak felel meg. Eszerint, ha egy nyugdíjasnak van valamilyen adóssága, és a hatályos végrehajtói döntés értelmében járandóságából rendszeresen kell törlesztenie, ezentúl havonta legfeljebb csak annyit vonhatnak le, hogy a nyugdíjasnál kell maradnia 210,20 eurónak. Ha pedig vele együtt él egy másik személy, akit eltart, azért további 105,10 eurót (a létminimum 50%-a) számítanak, ez esetben a végrehajtó legkevesebb 315,30 euróhoz nem nyúlhat. Ha valakinek a havi járandósága ennél kevesebb, nem lehet semmit levonni, a végrehajtást ideiglenesen leállítják. Ilyen esetben a további végrehajtás lehetőségét felül kell bírálni, vagy a törlesztési részleteket át kell értékelni. „Az adósságtörlesztés ideiglenes leállítása azonban nem azt jelenti, hogy megszűnt a tartozás” – figyelmeztet a Szociális Biztosító. A jövőben, ha a nyugdíjas bevétele lehetővé teszi, ismét törlesztenie kell. Az adósságok az illető halálával sem évülnek el, hanem örökölhetők, és végső soron az adós gyermekei vagy más örökösei fogják megfizetni. 
„A Szociális Biztosító első alkalommal augusztusban hajtja végre a levonást az új szabályokkal összhangban. Az augusztusban folyósított nyugdíjjal együtt utólag kifizetik a júliusi különbözetet is, hiszen júliusban már többet kellene a nyugdíjasnál hagyni. A változásról az érintetteket írásban tájékoztatjuk” – hívta fel a figyelmet a Szociális Biztosító. 

Adósság idős korban

A Szociális Biztosító adatai szerint a nyugdíjasok főleg a távközlési vállalatokkal, a bankokkal vagy a különféle gyorshitelező társaságokkal szemben halmoznak fel adósságokat. Sok idős személy abban a hiszemben nem törleszti a hitelt, vagy nem egyenlíti ki a számláit, hogy a nyugdíjához a végrehajtó nem nyúlhat. „Teljesen téves elképzelés, hogy a végrehajtás a nyugdíjat nem érintheti. Törvényből kifolyólag bírósági végrehajtási határozat alapján a nyugdíjasok járadékát is meg lehet kurtítani” – figyelmeztetett Peter Višváder, az SP szóvivője. 
A biztosító az idős személyeket rendszeresen figyelmezteti: figyeljenek oda a bevételeikre és a kiadásaikra! A legjobb megoldás, ha az esetleges tartozásokat még a nyugdíjba vonulás előtt rendezik. A nyugdíjaztatással ugyanis senki sem szabadul meg az adósságoktól, és ha a végrehajtó a tartozást nem tudta behajtani, megvárhatja a nyugdíj jóváhagyását, s azonnal elrendelheti a végrehajtói ítélet véghajtását, az SP-nek pedig kötelessége letiltani a járandóság bizonyos részét.
A Szociális Biztosító „saját szakállára”, valamilyen más illetékes intézmény utasítása és jogerős ítélet nélkül csak akkor vonhat le bizonyos összeget a nyugdíjból, ha a nyugdíjasnak jogtalanul fizettek ki valamilyen szociális támogatást (például időközben megszűnt a jogosultsága bizonyos járandóságra, vagy magasabb összeget kapott, mint ami megillette stb.), amit vissza kellett volna adnia, ám ő nem tett eleget a kötelességének. Ilyen esetben a Szociális Biztosító a visszajáró tételt levonja a nyugdíjból.
Ha valaki sokallja a nyugdíjból lecsippentett összeget, megpróbálhat intézni kisebb levonást. „A Szociális Biztosító a végrehajtói rendtartással összhangban meghatározott összegeket köteles levonni. Alacsonyabb tételt az illetékes végrehajtó beleegyezésével lehet levonni a nyugdíjból, de csak a nyugdíjas és a hitelező kölcsönös megállapodása alapján” – tájékoztatott a biztosító. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ingázó koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 53 új eset volt szerdán

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban mutatták ki az új eseteket

Kaleta Gábor

A pedofil nagykövet az enyhe büntetésből sem kér

*

Elindultak a charterjáratok: hol, mennyiért nyaralhatunk idén nyáron?

fiatalok

A szlovákiai fiatalok ötöde nem dolgozik és már nem is tanul

Vince Carter

Vince Carter, a zsákolás királya, aki megelőzte a korát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.