Több az elsős, mint egy éve

Pozsony |

<p>Évközi szinten nőtt a magyar elsősök száma. A minisztérium adatai szerint a tisztán magyar tannyelvű és a közös igazgatású iskolákban is több kiselsős kezdte a tanévet 2013 szeptemberében, mint 2012-ben. Komolyabb növekedésről azonban nem beszélhetünk .</p>

2013 szeptemberében 19-cel több kiselsős kezdett a magyar tannyelvű iskolákban, mint 2012-ben. A közös igazgatású, szlovák–magyar tannyelvű iskolákban 32-vel nőtt az elsősök száma. Utóbbiak közül a statisztikák alapján nem lehet kideríteni, hányan járnak magyar osztályba, viszont ha feltételezzük, hogy legalább felük magyarba jár, akkor 2013 őszén összesen 3733 magyar elsős volt, ebből a tisztán magyar iskolákban 3497-en, a közös igazgatásúakban pedig 241-en tanultak. Az összesítés a beíratottak létszámának függvényében fontos: a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének tavaly februári adatai szerint 3559 gyereket írattak magyar iskolába. Tehát országos szinten a magyar osztályokban körülbelül 200-zal többen kezdték az első évfolyamot, mint amennyit beírattak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a magyar elsősök száma százas nagyságrendekben nő, figyelmeztet Pék László, az SZMPSZ elnöke. A tanévet megkezdők létszámát az évismétlők dobják meg. „Nagy emelkedés valószínűleg nincs, mert azt is el tudom képzelni, hogy a közös igazgatású iskolákban kevesebb a magyar elsős, mint a szlovák, így ez a 200-as emelkedés is kisebb lehet” – véli Pék. 

 Adataik szerint a tömbmagyarságban helyenként nő az elsősök száma, a szórványban viszont csökken, összességében véve tehát szerinte akkor is stagnálásról beszélhetünk, ha országosan valamivel több magyar elsőst tartanak nyilván, mint egy évvel korábban.  További részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?