Közélet

Tizenegyen nem adták le időben a vagyonbevallásukat

Pozsony | Tizenegy tisztségviselő nem juttatta el a vagyonbevallását a parlament összeférhetetlenségi bizottságába, mondta lapunknak Viliam Novotný bizottsági elnök. Valamennyiük ellen eljárást kezdeményez, és akár egyhavi fizetésüknek megfelelő bírság kifizetésére kötelezhetik őket.
B. Szentgáli Anikó

2014. április 9. 12:20

A hatályos alkotmánytörvény szerint a politikusoknak minden évben március 31-éig kell elszámolniuk vagyonukkal.

„Vártunk egy hetet, hogy az esetleges postai küldemények is megérkezhessenek, de egyébként a postai bélyegzőn szereplő dátum a mérvadó” – magyarázta érdeklődésünkre Novotný. A képviselő hozzátette: összesen 455 személy köteles kitölteni az összeférhetetlenségi bizottság formanyomtatványát.

„A tizenegy rendetlen tisztségviselő között van egy, aki tavaly lemondott funkciójáról, így ellene nem tehetünk semmit. A védelmi minisztérium államtitkára pedig a határidő lejárta után egy nappal adta le, s mivel a hatályos jogszabály szerint akárcsak egy nap késés is ugyanolyan törvénysértésnek számít, mintha egyáltalán nem számolt volna el vagyonával, ellene is eljárást kezdeményezünk” – fejtette ki Novotný.

Az erről szóló határozatot a testület ülésén jelenlévő honatyák egyszerű többségének, az esetleges pénzbírságot viszont már háromötödös többségnek kell megszavaznia.

Megúszhatják a büntetést

A kötelességüket elmulasztó tisztségviselők között állami tulajdonú cégek állami képviselői vannak, az összeférhetetlenségi bizottságban pedig a Smer rendelkezik többséggel. „Nem tudom garantálni, hogy az összeférhetetlenségi eljárás tényleg elkezdődik, és büntetést is kapnak” – jegyezte meg Novotný. Megerősítette: Marcel Forai, az Általános Egészségbiztosító igazgatója ellen ismét eljárást kezdeményez, mert fennáll a gyanú, a 2012. évre vonatkozó vagyonbevallása hiányos volt.

Forai lakást vett a pozsonyi River Parkban, ám a lakást nem terhelte zálogjoggal, amiből Novotný arra következtetett, hogy Forai nem vett fel hitelt. A képviselő márciusban eljárást kezdeményezett Forai ellen, aki levélben adott magyarázatot. Eszerint jelzáloghitelt vett fel, de családi házával kezeskedett, és a zálogjogot hamarosan átviszi a lakásra. Mivel Forai a 2013-ban leadott, 2012-re vonatkozó vagyonbevallásában a hitelt egyáltalán nem említi, Novotný szerint az hiányosnak minősíthető. „Ha beigazolódik a törvénysértés, háromhavi fizetésének megfelelő pénzbírsággal sújtható” – jegyezte meg.

Csak nyáron kerülnek fel az internetre

A vagyonbevallások legkésőbb júniusban a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek lesznek. Nem folyamatosan kerülnek az internetre, hanem egyszerre.

A vagyonnyilatkozatokban azt is fel kellett tüntetni, a honatyák 2013-ban milyen egyéb tisztséget töltöttek be, a parlamenti munkán kívül volt-e más állásuk, folytattak-e egyéb tevékenységet. A köztisztviselők házastársainak és kiskorú gyermekeiknek is kötelezően vagyonbevallást kell készíteniük, ám csak a tisztségviselőé kerül a világhálóra.

Az összeférhetetlenségi bizottság által jóváhagyott vagyonbevallási formanyomtatványt többen bírálták, mert abból nem derül ki, a politikusok milyen tényleges vagyonnal rendelkeznek: csak azt kell feltüntetni, mijük van, ám azt nem, mennyit ér. Jelenleg azzal kell elszámolni, aminek értéke meghaladja a minimálbér 35-szörösét.

A politikusok megígérték, idén már tényleg elszámolnak az összes bevételükkel, a tényleges vagyonukkal, ehhez módosítani akarták a hatályos jogszabályt, ám a Smer elutasító hozzáállása miatt ez kudarcba fulladt. Most ismét egy bizottság létrehozását tervezik, mely újból megpróbál kidolgozni egy szigorúbb összeférhetetlenségi normát, hogy egy év múlva már tényleg pontosabb képet kaphassunk a tisztségviselők anyagi helyzetéről.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

koronavírus nagy-britannia

Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

koronavírus

23 új fertőzöttet regisztráltak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.