Közélet

Titkolódzó politikusok

Pozsony | Az éves bevétel, lakás, telek és autó mellett az ajándékokat is fel kellene tüntetniük vagyonbevallásukban a politikusoknak.
Ibos Emese

2015. augusztus 2. 13:58

A Smer és az ellenzék még 2012ben megegyezett, hogy módosítja a politikusok vagyonbevallásáról szóló alkotmánytörvényt. Azóta csak tárgyalások folytak, ám konkrét tervezet még nincs, és látva az eddigi tempót, szinte kizárt, hogy a választási időszak végéig (jövő március) elfogadják az új jogszabályt.

Egyelőre az sem világos, hogy a munkavázlat mikor kerülhet tárcaközi egyeztetésre. A TASR hírügynökség értesülései szerint a módosító javaslaton Miroslav Číž (Smer) vezetésével most is dolgozik egy munkacsoport. Číž nem reagált a TASR megkeresésére, az ellenzék pedig állítja, utoljára júliusban találkoztak. Korábban a Smer azt ígérte, hogy a parlament szeptemberi tanácskozására elkészül az alkotmánytörvény tervezete, januártól pedig már hatályba léphetne. A Híd, a Sieť, az OĽaNO, a KDH és az SaS tervezetét a Smer májusban lesöpörte az asztalról, holott a kidolgozásába bekapcsolódott.

A vagyonbevallások legfőbb hiányossága, hogy nem lehet ellenőrizni a vagyontárgyak értékét. Egy autó, két lakás, öt szántóföld - nagyjából így festenek most az ívek, ezen állítólag a Smer a jövőben sem kíván változtatni. A hatályos jogszabály szigorításának tekinthető az az elképzelés, amely alapján a köztisztviselőknek az ingó és ingatlan vagyon mellett fel kellene tüntetniük a 4 ezer euró érték fölötti ajándékokat és az egyéb kedvezményeket. Részletesen le kellene írni az ajándékot és az ajándékozó személy, illetve cég pontos nevét. Be kellene vallani minden ingóságot, vagyonrészt és tulajdonjogot, amelynek értéke meghaladja a 10 ezer eurót.

Az alkotmánytörvény módosító javaslata, melynek munkavázlatát egyelőre csak a munkacsoport tagjai ismerik, vagyonbevallás leadására kötelezne olyan köztisztviselőket is, akiknek eddig nem volt ilyen kötelességük. Köztük az állami tulajdonban levő vállalatok igazgatóit, az igazgatótanácsok és a felügyelőtanácsok azon tagjait, akiket a kormány javasolt a pozícióba. Vagyonbevallást kellene készítenie a rendőrfőkapitánynak, a katonai titkosszolgálat igazgatójának, az államfő és a parlament elnöke hivatalvezetőinek.

Az ellenzék egyik legfontosabb javaslatát viszont mellőzik. A jobboldali pártok hatékonyan szeretnének fellépni azokkal szemben, akik nem teljesítik a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos kötelességeiket. Jelenleg a politikusok mulasztásait a parlament összeférhetetlenségi bizottsága „rendezi“, büntetést csak akkor ró ki, ha a bizottság háromötödös többséggel támogatja. Így a Smer bárkit meg tud menteni, ennek a szabálynak az átírásáról Ficóék hallani sem akarnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szépe János

A DAC-ban is megfordult Szépe János alapemberré vált Zalaegerszegen

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.