Közélet

Tiltakozó felmondások

Pozsony | Újabb 39 egészségügyi nővér adta be felmondását a zsolnai egyetemi kórházban, pedig a hétvégén már lemondott az intézmény igazgatója, Štefan Volák.
Lajos P. János

2015. március 24. 12:55

Így összesen már 63 nővér távozik a kórházból, ha nem teljesülnek követeléseik. A Nővérek és Szülészasszisztensek Szakszervezete szerint várható, hogy a zsolnai kórházhoz hasonló akció máshol is előfordulhat. „Több szervezetünk is jelezte, hogy tervez hasonló lépéseket – mondta lapunknak Monika Kavecká, a szakszervezet elnöke. – Csatlakozni akarnak a zsolnaiakhoz, egyrészt rá akarnak mutatni a rossz körülményekre, másrészt megoldást követelnek.” Azt nem árulta el, hogy mely kórházakban akarják beadni felmondásukat.

A zsolnai nővérek most az igazgatóhelyettes, Margita Porubčanská távozását is követelik, ő a felelős ugyanis az ápolói tevékenységért, vagyis a nővérek munkabeosztásáért. Az egyik fő követelés ugyanis a túlórák számának csökkentése, mert a nővérek túlterheltek. „Tárgyalunk és várjuk követeléseink teljesítését” – közölte lapunknak Monika Kavecká. Azt akarják, hogy havonta legfeljebb 10 óra pluszmunkára kötelezhessék őket.

A szakszervezet elnöke szerint jelenleg olyan nővérek is vannak, akik kénytelenek havonta 22 tizenkét órás szolgálatot ellátni. „Ezt egyszerű ember képtelen elviselni, nem akarjuk, hogy az ebből adódó kockázatokat a betegek viseljék” – jelentette ki Kavecká. Viliam Čislák egészségügyi miniszter időt kért a nővérektől, hogy állást tudjon foglalni. „Azt ígérte, e héten megpróbál megoldást találni” – jelentette ki Kavecká. A zsolnai kórházban az intenzív kezelések osztályán és a baleseti sebészeten mondtak fel a nővérek, az osztályok megbénulhatnak. (lpj, SITA)

 
 
 
 

 

Önnek ajánljuk

Átlagon felüli lehet 
az idei gyümölcstermés

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová a ´68-as eseményekre emlékezett

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Útmutatót készített a környezetvédelmi tárca a csomagolásmentes boltok számára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?