Közélet

Tiltakozások a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának évfordulójára több városban tüntetni fog a Tisztességes Szlovákiáért civil kezdeményezés, az elégedetlen gazdák pedig traktoros tüntetést tartanak. Több száz munkagép béníthatja meg a forgalmat országszerte.
Ibos Emese

2019. február 7. 16:53

- Ján Kuciak-megemlékezés

Február 21-én lesz egy éve, hogy az oknyomozó újságíró Ján Kuciakot és jegyesét kivégezték nagymácsédi házukban. A Tisztességes Szlovákiáért e napon a fővárosban és más városokban is tiltakozó akciókat szervez, mivel követelései máig nem teljesültek. Továbbra sem tudni, ki rendelte meg a két fiatal meggyilkolását, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország tovább léphessen. „Megbízható kormányt követelünk, olyan kormányt és politikát, amely valóban az emberek szolgálatában áll, amelynek vannak elképzelései és megoldásai” – olvasható a szervezet felhívásában. Egyúttal emlékeztet, hogy a kettős gyilkossággal lelepleződött a társadalmat átszövő korrupció. Azt szeretnék, ha a közügyeket tisztességes hozzáállás, új politikai kultúra és az igazságosság jellemezné, nem pedig az arrogancia, a hazugság és a határtalan populizmus.

Emellett traktoros tüntetésre készülnek az elégedetlen mezőgazdászok. Február 18-án indulnak Bártfáról, Kassáról és Nagymihályból Pozsonyba, közben folyamatosan csatlakoznak hozzájuk a további tiltakozók. Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány viszont a pozsonyi elkerülőút építése miatt nem engedélyezi, hogy a traktorokkal bemenjenek a fővárosba. A gazdák azt szeretnék, hogy a parlament és a kormány érdemben foglalkozzon a gondjaikkal, fogadja el a kommaszációt, vagyis a földrendezést, továbbá a termőföld, az erdők és a víz védelmét, és számolja fel az agrárágazatban uralkodó korrupciót. Február 19-én néhány szlovákiai gazda Brüsszelben fog tiltakozni a hazai viszonyok miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Čaputová: felelősségteljesen járnék el, ha Harabin továbbjutása fenyegetne

Frissítve

VIDEÓ: A feldühödött gazdák trágyát dobáltak az Agrárkifizető Ügynökség épülete elé

Nő a drogfogyasztás a roma telepeken

Veterán versenyző, új motivációval

Legfrissebb galériák
Olvasta már?