Közélet

Tilos marad a kettős állampolgárság 

Pozsony | A pozsonyi parlament lényegében megerősítette az első Fico-kormány állampolgársági ellentörvényét. A szlovákiai magyarok számára továbbra is tilos marad, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot.
author
Czímer Gábor

2022. február 16. 19:02

Frissítve
állampogárság
- Somogyi Tibor felvétele

A törvényhozás kedden elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amely értelmében továbbra sem tennék lehetővé, hogy egy másik ország állampolgárságát vegyék fel azok, akik Szlovákiában élnek. Az indítványt 81 igen és 40 nem szavazattal hagyták jóvá, heten tartózkodtak egy képviselő pedig nem szavazott. A parlamentben a javaslatot támogatta a kormánypárti OĽaNO és a Sme rodina frakciójának legnagyobb része, de az SaS-es, valamint a Za ľudí képviselőinek többsége is igennel szavazott. Az ellenzéki képviselők legnagyobb része, köztük a smeres honatyák, a módosítás ellen voksoltak. Ondrej Dostál (SaS-frakció, OKS), aki tartózkodott, a módosítás parlamenti vitájában arról beszélt, hogy az így előállt törvény szerinte alkotmányellenes. A javaslatot a Roman Mikulec (OĽaNO) vezette belügyminisztérium dolgozta ki.

A parlament magyar nemzetiségű alelnöke, Grendel Gábor (OĽaNO, NOVA) azonban támogatta az indítványt, míg az ugyancsak magyar Gyimesi György (OĽaNO) a javaslat ellen voksolt. Gyimesi a szavazás után a közösségi oldalán egy videóüzenetben arról beszélt, a jogszabály elfogadása azt igazolja, hogy Szlovákia lakosainak egy része másodrangú állampolgár. „Mégpedig azok, akik nyelvi, etnikai, történelmi, vagy más okból fel szeretnék venni egy másik ország állampolgárságát anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot” – mutatott rá a jogszabályt helytelenítve azzal, hogy mások számára ez a lehetőség nyitva áll. Elmondta, egy olyan módosítót szeretett volna elfogadtatni, amely ezt a helyzetet orvosolná, de a koalíció nem támogatta azt.

A Szövetség vezetői közvetlenül a parlamenti szavazás után, a pozsonyi törvényhozás épülete előtt adtak hangot a jogszabálymódosítás elleni tiltakozásuknak. Azt kérik Zuzana Čaputová államfőtől, vétózza a törvényt, valamint azt szeretnék, ha az Alkotmánybíróság is vizsgálná azt.

Az ellentörvény

A törvényhozás első olvasatban még tavaly márciusban fogadta el a kettős állampolgárságot tiltó törvény módosító javaslatát. Ez a változat nemhogy enyhítette volna, hanem bizonyos értelemben még szigorította is a kettős állampolgárság felvételére vonatkozó feltételeket. Aztán többszöri halogatás után most szerdára sorolták be a javaslat második olvasatban való tárgyalását. A parlament így röviddel este öt után meg is szavazta a jogszabály-módosítást. Ennek értelmében a szlovákiai magyarok számára továbbra is tilos marad, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot, mindössze a külföldön élő szlovák állampolgárok kapnak némi adminisztratív könnyítést, ha az adott külföldi ország útlevelét is meg akarják szerezni. Ahogy arról beszámoltunk, a jogszabály-módosítás értelmében, ha valaki legalább öt évig külföldön él, felvehetné az adott ország állampolgárságát.  

A tiltást, mely főként arra irányult, hogy a szlovákiai magyarok ne vegyék fel a magyar állampolgárságot, még Robert Fico (Smer) első kormánya vezette be 2010-ben. Előtte lényegében bárki szabadon megszerezhette egy másik ország útlevelét. Ficoék ezzel a második Orbán-kormány azon intézkedésével szemben léptek fel, amely lehetővé tette a határon túli magyarok egyszerűsített honosítását. A szlovákiai magyar politikumban az elmúlt 12 évben kialakult az a konszenzus, mely szerint a 2010-es ellentörvény előtti jogi állapothoz szeretnének visszatérni, vagyis azt szeretnék, ha újra szabadon felvehető lenne a kettős állampolgárság. 

A szakértő szerint

Fiala-Butora János, kisebbségjogi szakértő a pozsonyi törvényhozás döntésével kapcsolatban lapunknak elmondta, a módosított törvény valójában csak a  a külföldre, köztük Magyarországra költözött szlovák állampolgárok helyzetét rendezi. Ők a jövőben felvehetik a második állampolgárságot a szlovák elveszítése nélkül. A szakértő azonban rámutat, a módosítás nem rendezi a Szlovákiában élő magyar állampolgárságot felvevő emberek ügyét. „Ezzel egy abszurd helyzetet teremt: azoknak engedi a kettős állampolgárságot, akiknek már nincs érdemi kapcsolatuk Szlovákiával, akiknek pedig van, azoknak tiltja azt” – nyilatkozta lapunknak Fiala-Butora. 

A szakértő arról is beszélt, félő, hogy a kormány úgy fog erre a mostani módosításra tekinteni, hogy már megoldotta a kettős állampolgárság kérdését, és nem fogja akarni újból megnyitni a törvényt. „Pedig továbbra is rendezetlen számos ember ügye. És idáig egyszer sem hangzott el, homályos utalgatásokon kívül, hogy mi szükség van az ellenük, szlovákiai magyarok ellen irányzott ellentörvényre, milyen veszélyt lát bennük Szlovákia, amitől meg kellene védeni az országot” – tette fel a kérdést a szakértő. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bevásárlás k

Már a bevásárláson is igyekszünk spórolni

heger

Stabilizációs hozzájárulás az egészségügyi dolgozóknak

Karel Hirman

Energiaspórolásra buzdít az állam

abroncs

Hol kötelező a téli abroncs Európában?

Memorandumot írtak alá a V4-es parlamentek védelmi bizottságai

Memorandumot írtak alá a V4-es parlamentek védelmi bizottságai

f

KVÍZ: Ázsiai és afrikai országok fővárosait is ismered? Földrajzi zseni vagy?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.