Tavaly a Dunaszerdahelyi járásban történt a legtöbb gyilkosság

Ekecsi kettős gyilkosság: életfogytiglant is kaphat a tettes
Pozsony |

Összesen 76 gyilkosságot regisztráltak 2019-ben a szlovák hatóságok, mindemellett 58-at tisztáztak – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság összesítéséből. 

A rendőrség szerint a Dunaszerdahelyi járásban történt tavaly a legtöbb gyilkosság – összesen hét. „A gyilkosságok túlnyomó többségét hirtelen felindulásból követik el” – mondta el Jana Maškarová, a rendőrfőkapitány helyettese. Hozzátette, ezekben az esetekben a tettesek legtöbbször az áldozatok környezetéből kerülnek ki, és ilyenkor 48 órán belül sikerül megtalálni az elkövetőket. 

 

A tavaly nyilvántartott 16 szándékos emberölésből hét esetet sikerült tisztázni, Maškarová szerint ennek nagy része a Kuciak-gyilkosság kapcsán indított nyomozásnak köszönhető, hiszen ezáltal sikerült leleplezni Basternák László volt ógyallai polgármester és Molnár Péter gútai üzletember gyilkosait. A felderített esetek közé sorolta a rendőrség Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyészek tervezett meggyilkolását – ez ügyben ugyancsak a Kuciak-ügy vádlottjai gyanúsítottak.

Az országban tavaly összesen 5540 erőszakos bűncselekmény történt, ebből a legtöbb Kassa megyében (904). Mindemellett itt 684 esetet sikerült felderíteni, így ebből a kerületből került ki a legtöbb ilyen jellegű megoldott bűneset. A második „legveszélyesebb” megyének Besztercebánya bizonyult 857 bűntettel, ezt pedig a Zsolnai kerület követi 761 erőszakos bűncselekménnyel.

Tavaly egyébként 58 829 bűncselekmény történt az országban, ez körülbelül 2500-zal kevesebb, mint egy évvel korábban. A legtöbb bűnesetet, több mint tízezret, Pozsony megye jegyzi, mindezek mellett a fővárosban 4924 esetet sikerült megoldani. Járási bontásban Pozsony I. a legveszélyesebb, itt 35,1 bűneset jut 1000 lakosra, míg átlagosan ez a szám 10,78. Maškarová elmondta, hogy az ebben a járásban történő esetek nagy része gazdasági és informatikai bűncselekmény, mivel ebben a városrészben számtalan cég található. 

 

Az erőszakos bűncselekmények leginkább Pozsony II.-re jellemzők. A legkevesebb bűnesetet a Felsővízközi járásban (Svidník) regisztrálták, itt 6,27 bűncselekmény jutott 1000 főre. „A bűnözést növeli a nagyobb gazdasági aktivitás. Tehát ott követik el a legtöbb bűncselekményt, ahol a legmagasabb a foglalkoztatottság” – magyarázta a számokat Maškarová. Ezt magyarázhatja, hogy az effajta bűncselekmények közül a legtöbbet épp a fővárosi régióban követik el. 2019-ben Pozsony megyében 2048 ilyen esetet regisztráltak, mindemellett pedig pusztán 793-ra sikerült fényt deríteni. Ezt követi a Kassai kerület, ahol 1874 eset mellé 883 feltárt társul.

Maškarová végezetül elmondta, hogy a rendőrségnek az esetek 70%-át még a bejelentés évében sikerül lezárnia, a többi ügy pedig az előző évekből származik.

Az elkövetők majdnem 84%-a, az áldozatoknak pedig majdnem 54%-a volt férfi 2019-ben. Ezek az arányok nagyjából megegyeznek az előző évek adataival. Családon belüli erőszakról az esetek 15%-ában beszélhetünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?