Támogat és feljelent a földművelési miniszter

Takáč

Összesen 76 millió euró értékben jelentett be több, az agrárszektorra vonatkozó támogatást Richard Takáč földművelési miniszter. A ténykedését kritizáló gazdákat viszont megfenyegette.

A fővárosi sajtótájékoztatón a miniszter kifejtette, hogy az állami költségvetésből átirányított források végeredményben nagyobbnak is bizonyultak, mint az eredetileg eltervezett tízmillió euró, összességében pedig úgy értékeli, hogy teljesítette a tisztségbe lépése előtt tett ígéretét. A legnagyobb összegű támogatás – mintegy 32 millió euró – az úgynevezett zöld gázolajat használó gazdák között kerül szétosztásra, de apróbb összegekhez jutnak az agrárágazat egyéb szereplői is – az élelmiszerek előállítói és az erdőgazdasággal foglalkozó vállalatok.

Takáč szerint a soron kívüli költségvetési támogatás az utóbbi harminc év második legnagyobb hasonló jellegű tranzakciója, a saját sikerének tartja, hogy a gazdák a költségvetés katasztrofális állapota ellenére is hozzájutnak az összeghez. A tárcavezető figyelmeztetett arra, hogy a gazdák a járulékok terén alkalmazott kedvezményekkel további harmincmillió eurót spórolhatnak.

A miniszter a sajtókonferencián élesen elhatárolódott a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségétől (ASYF) – a szervezet egy hónappal az első tiltakozó megmozdulásai után ismét demonstrációra készül a fővárosban. Ez a tüntetés nem összekeverendő a Szlovák Agrárkamara (AKS) és a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) egész országot megbénító traktoros felvonulásaival. Takáč szerint az elmaradt és gyengén merített támogatásokra panaszkodó szervezet képviselői, különösen Anton Vdovjak folyamatosan hazugságokat és félrevezető állításokat terjesztenek a szociális hálózatokon. A miniszter kilátásba helyezte, hogy a tárca megszünteti az együttműködést az elégedetlenkedő szervezetekkel, amennyiben nem hagynak fel a kritizálással és nem kérnek bocsánatot. Takáč egyben meglebegtette azt is, hogy a rendőrséghez fordul az ügyben. 

Az ASYF szerdán jelentette be, hogy újabb tiltakozásokra készül, a szerveződésbe tömörülő gazdák március 18-án nap közben a földművelési minisztérium épülete előtt tiltakoznak. A demonstrálók szerint a minisztérium nem vette figyelembe a februárban megfogalmazott követeléseiket. A kisebb területeken gazdálkodó földműveseket tömörítő szervezet többek között az agrártámogatások haladéktalan folyósítását, a szociális járulékok enyhítésének általános, minden gazdálkodóra vonatkozó bevezetését és az adminisztratív terhek csökkentését követeli. Az ASYF elnökét, Marián Glovaťákot tanácsadói minőségbe emelték a földművelési tárcánál, de állítja, hogy a tanácsadók testülete indokolatlanul lassan működik és nem is foglalkozik a problémák kezelésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?