Közélet

Sztárközgazdász érkezik Pozsonyba

Pozsonyba tart Dan Ariely, a világ egyik legelismertebb közgazdásza. A Szlovák Műszaki Egyetemen tart előadást június 14-én.
Sánta Szilárd

2018. május 22. 19:19

Dan Ariely - Képarchívum

A viselkedési közgazdaságtan kiemelkedő képviselője, Dan Ariely júniusban Szlovákia fővárosában ad elő. A Duke Egyetem jeles pszichológusával, közgazdászával a Szlovák Műszaki Egyetemen a Maxman Consultants szervezésében megrendezésre kerülő HR Leaders nemzetközi konferencián találkozhatnak az érdeklődők. A Maxman elsősorban egyetemistáknak szervez előadásokat és workshopokat. A konferencia hívószava a tanuló kultúra megteremtése.

Dudás Tamás, a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem docense a viselkedési közgazdaságtan szokatlan megközelítésmódját hangsúlyozza: „A viselkedési közgazdaságtan a közgazdaságtan egy viszonylag új területe. Növekvő népszerűségét annak köszönheti, hogy leszámol a standard közgazdaságtan azon alapfeltevésével, hogy a gazdaság szereplői racionálisan cselekednek. A viselkedési közgazdaságtan képviselői a pszichológia módszertanát használva rámutatnak arra, hogy gazdasági döntéseink gyakran hibásak, ugyanis az agyunk tévutakra vezet minket. Dan Ariely a modern viselkedési közgazdaságtan egyik legelismertebb képviselője Daniel Kahnemannal együtt.”

A viselkedési közgazdaságtan legitimitását szokás Daniel Kahneman pszichológus 2002-es Nobel-díjához kötni. Az új irányzat képviselői példák és kutatások sokaságával bizonyítják, hogy az emberek nem racionális döntéshozó gépezetek, azonban – érvel Ariely – irracionalitásukban rendszer van. A hibák rendszere ezért tanulmányozható, és előrejelzéseket is készíthetünk.

Ariely a racionálisnak vélt döntéseink mögött meghúzódó irracionálisról, a gondolkodásunkban, döntéseinkben jelen lévő hibákról fog előadni. A magyarul elérhető könyveinek is ez a fő témája; a könyvek – megjelenésük ideje szerint – Kiszámíthatóan irracionális – a racionálisnak vélt döntéseinket alakító rejtett erőkről; Zseniálisan irracionális – Az észszerűtlenség nem várt előnyei; Az (őszinte) igazság a hazugságról – Hogyan csapjuk be önmagunkat és másokat?. A könyvek egyik nagy erénye, hogy a szerző roppant szellemes stílusa teszi letehetetlenné őket. A szabadon elérhető TED-előadásain is megtapasztalhattuk kifinomult humorát.

Ítélet- és döntéshozatalnak is nevezik azt a tudományterületet, ami az irracionális döntéseinkről próbál számot adni. Ariely izgalmas, mindnyájunkat foglalkoztató kérdések sokaságára szolgál válaszokkal a Kiszámíthatóan racionális című könyvében: Miért fogadjuk meg olyan sokszor, hogy fogyókúrába kezdünk, ami rögtön elillan, ha süteményt látunk? Miért nem mulasztja el a fejfájást az olcsó aszpirin, s miért hat azonnal a drága? Miért szedünk a svédasztalra, ha már jóllaktunk? Miért hajlamosabbak tisztességesen viselkedni azok, akiket figyelmeztetnek a tízparancsolatra? A kérdésekre egy-egy kutatás, gyakran meglepő eredménye nyújt választ.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?