Közélet

Szövegértelmezésből jeles

Pozsony | Szövegértelmezésből és matematikából jól szerepelt a hazai felnőtt lakosság az OECD nemzetközi felmérésében. A modern technológiákkal viszont nehezen barátkozunk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 16. 06:57

- TASR/AP-felvétel

A több évig tartó reprezentatív felmérés két körben zajlott 2010 és 2015 között, és összesen 33 országot érintett. A megkérdezettek 16 és 65 év közötti személyek voltak. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakemberei elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyire hatékonyan tudnak információkat felismerni, és hogyan tudják hasznosítani ezeket a gyakorlatban. Ezért több különböző készséget vizsgáltak meg a megkérdezett személyeknél.

A felmért képességek közé tartozott a szövegek értelmezése, valamint a belőlük kinyert információkkal való további munka. Szlovákia ebben a 10. helyen végzett. A válaszadók csaknem fele képes volt hosszabb szövegek olvasása közben egyszerre több információval is dolgozni, azokat csoportosítani, és a szövegek bonyolultabb összefüggéseit felismerni. A matematikai tudás szintén a vizsgált képességek közé tartozott, ebben Szlovákia a 7. helyet érte el. A válaszadók nagyjából 80%-a olyan feladatokat is meg tudott oldani, melyek kettőnél több lépésből állnak – ilyenek például a valószínűség- és a százalékszámítás.

 

2018. július 31. 17:55

Nemzetiségi oktatás: törvénybe írnák

A harmadik vizsgált kompetencia az emberek problémamegoldó képessége volt modern technológiai eszközök segítségével. A felmérésnek ebben a részében már átlag alatt teljesítettek. A megkérdezettek mintegy 40%-a nem is értett a számítógépekhez, vagy nem szívesen dolgozott velük – az első helyen végzett új-zélandiaknál ez az arány mindössze 10%. Az egyszerűbb műveletek elvégzésére, például e-mailek küldésére vagy az internetes keresőmotorok használatára a résztvevők 38%-a volt képes, a legbonyolultabb számítógépes feladatokat pedig nagyjából 5% tudta megoldani.

Martina Lubyová oktatási miniszter pozitívan értékelte a nemzetközi felmérés eredményeit. „Szlovákiában létezik még egy hasonló felmérés, amelyet ötévente végez a Statisztikai Hivatal. Ez a felmérés a szlovákiai felnőttek egész életen át tartó tanulási folyamatainak részletes elemzésével foglalkozik. Most, hogy ismerjük az OECD nemzetközi mérésének adatait, összevethetjük a két tanulmány eredményeit, és megállapíthatjuk, hogy mik az emberek erősségei és gyengeségei, valamint azt is, milyen feltételeket kell biztosítanunk ahhoz, hogy a jövőben a lakosság még inkább fejlődni tudjon” – jelentette ki az oktatási tárca vezetője.

Az OECD nemzetközi felmérése 10 éves ciklusokban ismétlődik, a következő 2021-ben kezdődik. „Szorgalmazni fogom, hogy Szlovákia a következő felmérésben is részt vegyen” – tette hozzá Lubyová. (nar, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bugár: Meg kell egyezni a bírójelöltekről

Tragédia: Öngyilkos lett egy fiatal férfi a szlovák-magyar határon

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

Rimaszombat: Támogatásból készülhet el a téli stadion lelátója

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Rendkívüli állapotot hirdet Trump, hogy megépülhessen a mexikói fal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?