Közélet

Szlovákián keresztül szabadon átvonultak az Éjjeli Farkasok

Pozsony | Újra Szlovákiában járt az Éjjeli Farkasok, a hírhedt orosz nacionalista motorosbanda, melyet Vlagyimir Putyin motorosaiként is szokott emlegetni a sajtó. A motorosok Oroszországból Berlinbe tartanak, hogy ott ünnepeljék a fasizmus felett aratott győzelem napját.
Finta Márk

2017. május 7. 10:04

Az Éjjeli Farkasok néhány napja a duklai hágónál és Felsővízközben (Svidník) koszorúzták meg a szovjet emlékműveket, jártak Besztercebányán, csütörtökön pedig a pozsonyi Slavínon emlékeztek. Míg tavaly nagyobb hírveréssel érkeztek, és sokan voltak rájuk kíváncsiak, idén csak néhány tucat emberrel koszorúztak. Jártak emellett Budapesten is, ahol a 168 óra szerint a Fiume úti sírkertben tartottak rendezvényt.

Lengyelországba idén sem jutottak be Putyin motorosai – a belépési tilalom már tavaly is diplomáciai feszültséget okozott a két ország között, mivel Oroszország kiemelten támogatja a csoportot, állítólag több tízmillió rubel támogatást kapnak évente. Északi szomszédunknál ezért csupán az Éjjeli Farkasok nem oroszországi tagjai motorozhattak. Pozsonyban a motorosok mellett néhány tucatnyian gyűltek össze, köztük volt Alexej Fedotov pozsonyi orosz nagykövet, valamint az oroszbarát nézeteiről ismert Ján Čarnogurský volt szlovák kormányfő is.

A Farkasok Szlovákiából Csehországba távoztak csütörtök este. A bandát 1989-ben alapították, az amerikai Hell´s Angels mintájára. Bár apolitikus szervezetnek vallják magukat, a banda jelenlegi vezetője Alekszander Zaldosztanov Vlagyimir Putyin barátjának mondhatja magát, mi több, korábban úgy nyilatkozott, vallásos rajongással tiszteli az orosz államfőt, Isten ajándékának tartja őt. A banda egyébként a szélsőséges szcéna kiemelkedő szervezete. Az ukrán válság idején Krímben „járőröztek”, és rendszeresen járnak a kelet-ukrajnai szeparatistáknál, ahol állítólag a harcokba is bekapcsolódnak.

Élénk kapcsolatokat tartanak fenn a szlovákiai szélsőségesekkel, többek közt a Szlovák Honvédekkel (Slovenskí branci). A Honvédek „civil szárnya” egy tanulmány szerint tavaly „A mi hazánk – a mi jövőnk” néven 50 fővel patrióta motorosbandát alapított az Éjjeli Farkasok mintájára.

Önnek ajánljuk

Tegnap a mában

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Két balesetet is okozott egy út közepén tántorgó nő az R2-esen

Futni és hollóval fotózkodni is lehet Bősön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?