Közélet

Szlovákiában több ezer új nővérre és orvosra lenne szükség

Pozsony | Az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó Egészségpolitikai Intézet adatai szerint Szlovákiában jelenleg 3500 orvosra lenne szükség. További 2000 orvos nyugdíjas korban van.
TASR

2019. január 26. 12:00

orvos illusztráció
Illusztráció - Fotó: pixabay

Az egészségügyi dolgozók hiánya világszerte problémát jelent, és a Szlovákiai Nővérek és Szülésznők Kamarája (SKSaPA) is már hosszú ideje arra figyelmeztet, hogy több ezer nővérre lenne szükség Szlovákiában. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint jelenleg körülbelül 3500 nővérről van szó.

Iveta Lazorová, a SKSaPA elnöke elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium és sok munkáltató sem tudatosítja a helyzet komolyságát, és közben lekicsinylik azokat a jelzéseket, amelyek az orvosoktól és más egészségügyi dolgozóktól érkeznek - mint például az egyes osztályok bezárása, az egészségügyi ellátás színvonalának csökkenése, vagy a személyzet túlterheltsége.

Vannak olyan javaslatok, melyek szerint több orvost kellene alkalmazni más országokból, főleg Ukrajnából. Ugyanakkor a SKSaPA arra figyelmeztet, hogy az EU-n kívüli országokból érkező munkaerő negatív hatással lehet az egészségügyi ellátásra. „A nővéri, a szülésznői és az orvosi szakma is a szabályozott szakmák közé tartozik, ezért az alkalmazottak szakmai felkészítésének összhangban kell lennie az Európai Parlament és az Európa Tanács 36/2005-ös és az 55/2013-as szabályzatával. Csakis az az egészségügyi dolgozó kaphat munkát az európai munkaerőpiacon, akinek a szakmai felkészülése összhangban van ezzel a szabályzattal” – állapította meg Lazarová.

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) szerint azonban szükség van más országok orvosaira, mert a jelenlegi hallgatók csak hat év múlva kezdenek el dolgozni, és csak 11 év múlva lesz belőlük szakorvos. Ugyanakkor: körülbelül 4000 hallgató tanul külföldön, Csehországban. A legtöbben ez idő alatt le is telepszenek, és nem térnek vissza Szlovákiába – írta az ANS az állásfoglalásában.

Az SKSaPA egyetért a beteggondozási és a szülészeti szakok diáklétszámának az emelésével. Lazorová elmondása szerint a kamara már előterjesztette az ezzel kapcsolatos elképzeléseit Tomáš Drucker volt egészségügyi miniszternek és Andrea Kalavská jelenlegi miniszter asszonynak, de választ máig sem kapott. „Ugyanakkor: az Iskolaügyi Minisztérium nyilvánosságra hozta a beteggondozási szakirány támogatásának a csökkentését, ami biztosan nem járul hozzá ahhoz, hogy a karok több diákot vehessenek fel, még ha a betegápolói szak iránti érdeklődés állandóan nagyobb is a karok lehetőségeihez képest” – mondta Lazorová.

Az orvosok és nővérek hiánya több fekvőbeteg osztály bezárását hozhatja magával. „Jelenleg ezt több kórház is festetéssel leplezi. A valós ok azonban az, hogy nincs személyzet, és nem tudják üzemeltetni az egyes osztályokat” – mondta Marián Petko, az ANS elnöke.

Marian Laurinc, az SKSaPA irodavezetője szerint az egészségügyi dolgozók hiánya a túlterheltségükre, a túlórákra, a rossz munkakörülményekre és az alacsony fizetésekre vezethető vissza.

Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a minisztérium intenzíven dolgozik a munkaerőhiány problémájának a megoldásán. Például: igyekeznek növelni az érdeklődést az egészségügyi szakirány iránt. A beteggondozói tanulmányi programot már távúton is el lehet végezni. A nappali tagozatos alapképzés és mesterképzés hallgatóinak pedig a mostani tanév nyári szemeszterétől kezdődően ún. stabilizáló támogatást biztosítanak. 

A minisztérium továbbá arra is rámutatott, hogy csökken azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akik más uniós országban vállalnának munkát. Ugyanakkor nőtt azoknak a külföldi egészségügyi dolgozóknak a száma, akik Szlovákiában szeretnének elhelyezkedni. Eliášová hozzátette: egy olyan körzeti orvosokból és szakorvosokból álló hálózatot próbálunk meg kialakítani, amely az adott régiók szükségleteire reagálna. Ennek következtében azt várjuk, hogy az egészségügyi ellátás könnyebben elérhető lesz, és a várakozási idő csökkenni fog. A kórházak fokozatos korszerűsítése és az egyes osztályok felújítása is hozzájárul a munkakörülmények javításához – zárta Eliášová.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ablak

Hat dolog, amire autóvásárláskor nem érdemes pénzt költeni

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Örökölt fájdalom. Egy családtörténeti traumakutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.