Szlovákia több mint 800 növényfajt tárol a génbankokban

növény k

Szlovákia több mint 800 növényfajt tárol génbankokban. A tudósok összegyűjtötték azoknak a növényfajoknak a magjait, amelyeket kihalás fenyeget – tájékoztatott Jaromír Kučera, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) botanikusa.

„Nemcsak az endemikus, azaz az egy bizonyos helyhez kötött fajok, hanem a kihalás szélén álló, de az elterjedtebb, vagy az inváziós növények magjai is megtalálhatók itt. Ezek közül több növényfaj csak egyetlen helyen található meg az országban. Ilyen például a sóvirág (limonka gmelinova), a halvány ujjaskosbor (vstavačovec bledožltý), a mocsári kosbor (vstavač močiarny) vagy a homoki kikerics (jesienka piesočná)” – magyarázta Kučera. Elmondása szerint több endemikus faj is van közöttük, például az erdei ciklámen (cyklámen fatranský), a murányi boroszlán (lykovec muránsky), a tavaszi kökörcsin (poniklec slovenský), a kökörcsin (poniklec prostredný), a Janka-tarsóka (peniažtek jankov), a kárpáti harangvirág (zvonček karpatský) és a Lumnitzer-szegfű (klinček lumnitzerov).

Az összegyűjtött magokat a London melletti Kew kerületben és a romániai Kolozsváron lévő génbankban tárolják. A gyűjtemény egy részét a pöstyéni (Piešťany) génbankban helyezték el. A magok biztosítékot jelentenek a faj kihalása ellen, a fajok később a természetes élőhelyükön, a Kárpátokban újra kiültethetők – mondta Kučera. Ezen kívül más tudományos projektek során is használják őket. „Eddig szerencsére nem kellett ezeket a magokat arra használni, hogy fajokat mentsünk meg a kihalástól” – jegyezte meg Kučera.

A botanikus elmondta, hogy a magok megőrzése a 2019-es, A Kárpátok endemikus növényvilágának megőrzése (Uchovanie endemickej flóry Karpát) projekt része. A tudósok több szervezetből álló hálózatot hoztak létre a Kárpátokokban, amelyek a területen honos endemikus fajokat kutatják. A projektet a Kew-i Királyi Botanikus Kert finanszírozza.

Kučera tájékoztatása szerint olyan adatbázis létrehozása a cél, amely tartalmazza az egyes endemikus fajok elterjedésére, biológiai jellemzőire és kromoszómaszámára vonatkozó információkat. A projekt célja egy olyan weboldal létrehozása is, amely a Kárpátok endemikus fajainak adatait tartalmazza, további cél a Flora endemica Carphathica című kiadvány megjelentetése – magyarázta a szakember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?