Szlovákia NATO-tagságát a lakosok 72 százaléka támogatja

TASR-felvétel
Pozsony |

Szlovákia lakossága nagymértékben hisz az ukrajnai háborúval kapcsolatos összeesküvés-elméletekben, illetve egyre többen tartják elfogadhatónak a diktatórikus módszereket. Ugyanakkor sokkal kevesebben látják pozitív személyiségnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mint korábban, és megugrott azoknak az aránya is, akik veszélyforrásként tekintenek Oroszországra.

A Globsec elemzőközpont idén is egy széleskörű közvéleménykutatást készíttetett, amely során kilenc uniós tagállamban, így Bulgáriában, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és a három balti államban azt vizsgálták, milyen az emberek hozzáállása Oroszországhoz, Ukrajnához, a vezetőikhez, a háborúhoz, hogyan változott az EU és a NATO támogatottsága, valamint a demokráciához való viszonyulás. A vizsgált államok túlnyomó többségében növekedett az Oroszországot fenyegetésként értelmező személyek aránya, illetve ezzel az EU és NATO-tagság támogatottsága.

A szlovákiai adatokból kiderül, hogy az ország lakosságának 34 százaléka érzi úgy, hogy a nyugat része, míg tavaly csak 26 százalék vélekedett így. 51 százalék ugyanakkor most is úgy gondolja, az országnak valahol kelet és nyugat között kell lennie. 11 százalék pedig keletre szeretne tartozni. Ezzel együtt Szlovákia NATO-tagságát 72 százalék támogatja.

A felmérésből kiderült, hogy a hazai lakosságban jelentősen megugrott azoknak az aránya, akik veszélyforrásként tekintenek Oroszországra, korábban a lakosság 20 százaléka gondolta ezt, most pedig már 62 százalék. A régióban egyedül Magyarországon és Bulgáriában nem növekedett ez a mutató. Az előbbiben a lakosság 45 százaléka, az utóbbiban 33 százaléka véli úgy, hogy Moszkva veszélyt jelent. Lengyelország esetében ez a szám 90 százalék.

A szlovákiai polgárok több mint 50 százaléka gondolja úgy, hogy az ukrajnai háborúért elsősorban Oroszország a felelős. Ugyanakkor 16 százalék úgy vélekedik, az orosz támadást Ukrajna provokálta ki azzal, hogy elnyomta az orosz kisebbséget. A Globsec elemzői is rámutatnak, hogy a vizsgált országok közül Szlovákiában voltak a legnagyobb arányban azok, akik azt hiszik, a nyugat provokálta ki az oroszok ukrajnai invázióját. 28 százalék gondolja ezt. Az oroszpárti propagandát a szlovákiai lakosság 23 százaléka hiszi el, Csehországban ez a szám 7 százalék. Ráadásul a szlovákiai polgárok 55 százaléka hiszi el azt az összeesküvés-elméletet, hogy a világot valamilyen titkos csoportosulás irányítja. Ez az egyik legmagasabb ilyen adat a régióban.

A kutatás szerint a szlovákiai lakosok 24 százaléka tartja pozitív személyiségnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Tavaly ez a szám jóval magasabb, 55 százalék volt. A cseheknél azonban ez a mutató egy év alatt 24-ről 4 százalékra esett vissza, Magyarországon pedig 42-ről 19 százalékra változott.

Az elemzőközpont rámutat, annak ellenére, hogy a szlovákiai válaszadók háromnegyede jó rendszernek tartja a demokráciát, növekszik azoknak a száma, akik elfogadnának egy autokrata vezetőt. 2020-ban még csak 25 százalék, 2021-ben 38 százalék, idén pedig már 49 százalék gondolkodott így. A felmérést Szlovákiában 1000 fő megkérdezésével a Globsec megbízásából a Focus ügynökség készítette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?