Közélet

Szlovákia még mindig az Európai Unió legkorruptabb országai közé tartozik

Pozsony | Egyelőre a tavalyi kormányváltás sem segített Szlovákia korrupciós megítélésén. Az elmúlt évben is folytatódott a lejtmenet, a Transparency International legfrissebb felmérése szerint így – Magyarországgal karöltve – az Európai Unió öt legkorruptabb országa közé tartozunk.
Molnár Iván

2021. január 29. 12:15

korrupció k
Kép: unsplash

A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet csütörtökön tette közzé legfrissebb, a világ legátfogóbb korrupciós felmérésének számító Korrupcióérzékelési Indexét (Corruption Perceptions Index – CPI), amely 1995 óta rangsorolja az országokat a közszférában érzékelt korrupció mértéke alapján. Az index egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mutatja a korrupció érzékelését, ahol a 0 jelenti azt, hogy az adott országban a korrupciót magas mértékben érzékelik (erősen korrupt ország), és a 100 jelenti azt, hogy az adott országban a korrupciót egyáltalán nem érzékelik (egyáltalán nem korrupt ország).

A sereghajtók között

Szlovákiában ugyan tavaly tavasszal az átfogó korrupcióellenes harcot hirdető Matovič-kormány került hatalomra, ennek azonban a most közzétett toplistán egyelőre semmi látszatja. Épp ellenkezőleg, Szlovákia tavaly is folytatta a lejtmenetet: az egy évvel korábbi 59. helyről a 60-ra estünk vissza, újra helyet cserélve a 2004 óta mögöttünk levő Görögországgal. Szlovákia ezzel az öt legkorruptabb uniós tagország közé tartozik. A lehetséges 100 pontból csak 49-et szereztünk meg, ami alig valamivel több, mint a legkorruptabb uniós tagországok – a 69. helyen osztozó Magyarország, Románia és Bulgária – által megszerzett 44 pont. A visegrádi országok közül ezúttal Lengyelország teljesített a legjobban, amely a lista 45. helyén található, míg Csehország a 49.

01

Előnyök és hátrányok

„A Matovič-kormány ugyan azt ígérte, hogy a hivatali ideje alatt 20 hellyel szeretne előrelépni a listán, az elmúlt év eredményeire azonban még erősen rányomta bélyegét az előző kormány, amelynek a hivatali ideje alatt, vagyis a 2016 óta eltelt időszakban Szlovákia hat helyett rontott a korrupciós toplistán” – nyilatkozta lapunknak Gabriel Šípoš, a Transparency International Slovensko (TIS) igazgatója. Szerinte azonban a kormányváltás óta eltelt időszakban – legalábbis a korrupcióellenes harcot tekintve – Szlovákia jó irányban halad. „Az Igor Matovič vezette kabinet első éve e tekintetben sikeresnek mondható, ami várhatóan már a jövő évi korrupcióérzékelési indexen meglátszik. Tavaly például több mint a harmadával nőtt a korrupcióval kapcsolatos eljárások száma, az ezzel összefüggő vádemelések száma pedig a felével nőtt, tíz éve nem látott szintre ugorva” – mondta el Šípoš. Szerinte ez annak is köszönhető, hogy a rendőrség és az ügyészség sokkal szabadabban dolgozhat, mint az előző kormány idején, amikor a kormányhoz közel álló korrupt vállalkozók, rendőrök, ügyészek, bírák a hatalom részéről védettséget élveztek. Šípoš szerint azonban a jelenlegi kormánynak is megvannak a hiányosságai.

„A kormányfő, Igor Matovič is titkolja a valós vagyoni helyzetét, nem vonta le a megfelelő következtetéseket a gyanúsan megszerzett diplomájával kapcsolatban, eltúlzottan reagál bármiféle kritikára, és már eddig is több olyan gyanús kinevezésre került sor, amelynek a szakmaisághoz semmi köze” – tette hozzá Šípoš.

Veszélyes vírus

A Transparency International berlini központja az adatokat elemezve rámutatott: a vizsgált országok többségében az elmúlt évtizedben nem javult a korrupciós helyzet, a koronavírus-járvány kezelése pedig még a jól teljesítő országoknak is hatalmas kihívást jelent. Delia Ferreira Rubio, a Transparency International globális elnöke szerint a járvány okozta krízis nemcsak egészségügyi és gazdasági, hanem egyben korrupciós válságot is jelent, amit eddig nem sikerült kezelni. A jogállamisági teljesítmény vonatkozásában a TI jelentése megállapítja: a koronavírus-járvány kitörése és az erre adott állami reakciók felgyorsították a demokratikus kulisszák lebontását. Ebbe a sorba illeszkedik a rendeleti kormányzás bevezetése, amely különösen széles mozgásteret biztosít a végrehajtó hatalomnak a korrupcióra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.