Közélet

Szlovák Ügyvédi Kamara: Az új választásokra is jó szakembereket jelölünk

Pozsony | A Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK) az új alkotmánybírójelölt-választásra is olyan szakembereket jelöl, akik minden feltételt teljesítenek az alkotmánybírói funkció betöltéséhez. A TASR-t Alexandra Donevová, az SAK szóvivője tájékoztatta. A Kamara egyúttal felszólította a felelős személyeket és szerveket, hogy felelősségteljesen szavazzanak.
TASR

2019. február 15. 18:13

„Az első, sajnos sikertelen választásokra is olyan jogászokat jelöltünk, akik a nyilvános meghallgatáson is bizonyították a személyes és professzionális kvalitásaikat. Minden jelöltünknek köszönettel tartozunk, reméljük, hogy a helyzet jelenlegi alakulása nem tántorítja el őket az ismételt indulástól" – mondta Donevová.

Az SAK figyelmeztet, hogy mindenkinek közös érdeke, hogy az alkotmányosság és a bíróság legmagasabb intézménye megfelelően működjön. „Felhívjuk ezért az összes felelős személy és szerv figyelmét, hogy felelősségteljesen álljanak a választáshoz, és olyan, szakmailag és erkölcsileg is helytálló személyeket válasszanak meg, akik biztosítani tudják, hogy Szlovákiának olyan alkotmánybírósága lesz, amely teljes körűen el tudja látni az alkotmányosság felügyeletét" – tette hozzá a szóvivő, aki szerint a Kamara ismét olyan személyeket fog javasolni, akik érdemben hozzátesznek az alkotmánybíróság működéséhez.

 

2019. február 15. 14:00

A Híd nem fog másként viszonyulni Fico alkotmánybírói ambícióihoz

Andrej Danko (SNS) házelnök bejelentette, hogy az alkotmánybíró-jelöltekről a márciusi parlamenti ülésen szavaznak újra a képviselők. Jelölteket március 5-ig, 16 óráig lehet javasolni.

A parlament a csütörtöki (2. 14.) ismételt szavazáson sem választotta meg az alkotmánybíró-jelölteket. A szavazáson 143 képviselő volt jelen, öten nem adták le a szavazólapot. A 138 leadott szavazólap közül 49 érvénytelen és 89 érvényes volt. Mivel senkit sem választottak meg, új szavazásra kerül sor.

A képviselőknek 18 jelöltet kellett volna megválasztaniuk, akik közül Andrej Kiska államfőnek kellett volna kineveznie a kilenc új alkotmánybírót. Utóbbiak ültek volna azok helyére, akiknek február 16-án jár le a mandátumuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Vége Saláta szezonjának

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Agresszív pénzbehajtási trükkök a hitelezőknél

Frissítve

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Donald Tusk lehetségesnek nevezte a brexit rövid távú halasztását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?