Közélet

A Híd nem fog másként viszonyulni Fico alkotmánybírói ambícióihoz

Pozsony | A Most-Híd pártnak nincs oka megváltoztatni a véleményét Robert Fico, a Smer-SD elnökének alkotmánybírói ambícióival kapcsolatban. Ezt Bugár Béla, a Most-Híd elnöke jelentette ki pénteken. A TASR azt kérdezte Bugártól, hogy a pártja támogatná-e Ficót az újabb szavazáson, ha indulna.
TASR

2019. február 15. 14:00

- TASR/AP-felvétel

„A véleményünk az indulásáról egyértelmű volt már a szavazás első fordulója előtt is, és nem látunk rá okot, hogy ezen változtassunk” – jegyezte meg Bugár. A Most-Híd párt már az első kör előtt közölte, hogy nem támogatja Ficót, annak ellenére, hogy Sárközy Irén, a párt képviselője az alkotmányjogi bizottságban megszavazta a jelölését. A bizottság akkor arról döntött, hogy Fico megfelel-e a jelöltekkel szemben támasztott feltételeknek. Az ellenzék azt állította, hogy nem rendelkezik az induláshoz szükséges, 15 éves jogi praxissal. Fico később több dokumentumot is bemutatott a bizottságnak, amelyek igazolták a praxisát.

A parlament az ismételt szavazáson sem választott meg egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem, így Andrej Kiska államfőnek nincs kit kineveznie. Szombaton, február 16-án a 13 alkotmánybíró közül kilencnek jár le a megbízatási ideje. Az új szavazásra a március 26-án kezdődő parlamenti ülésen kerül sor.

 

2019. február 14. 19:31

Bugár Béla: Fico nem beszél velem

Bugár a sikertelen szavazást követően kijelentette, hogy a Smer-SD felelős az Alkotmánybíróság megbénulásáért. Hozzátette: az SNS és a Most-Híd az előzetes megállapodásnak megfelelően szavaztak. Ez abból állt, hogy megválasztanak legalább hat jelöltet, hogy a bíróság ne váljon működésképtelenné. A Smer-SD azonban nem értett egyet a nyilvános szavazással, így a képviselői szabad kezet kaptak. Többen üresen vagy érvénytelenül adták le a szavazólapokat.

Bugár később kijelentette, hogy Ficóval a kapcsolata jelenleg mélyponton van, de ez már másnap megváltozhat. Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke szerint nincs feszültség a koalíción belül, ő inkább kommunikációs gondokat lát. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő pénteken leszögezte: nem ért egyet azzal, ahogy a Smer-SD frakciója viselkedett az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazáson, és nem tud azonosulni a képviselők döntésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?