Közélet

Bugár Béla: Fico nem beszél velem

Pozsony | Az Alkotmánybíróság két hónapig határozatképtelen lesz. Ilyen módon blokkolni ezt az intézményt felelőtlenség, a Smer-SD rossz döntést hozott, jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd elnöke és a parlament alelnöke azután, hogy a parlament az ismételt szavazáson sem választotta meg az alkotmánybíró-jelölteket. Bugár nem beszélt a koalíció végéről, vagy a kisebbségi kormányzásról.
TASR

2019. február 14. 19:31

- TASR

A pártelnök elmondása szerint a Most-Híd és az SNS az előzetes megállapodásnak megfelelően szavaztak, vagyis arra a hat jelöltre, akikről a koalíciós partnerek megegyeztek. Hozzátette: a probléma a Smer-SD pártnál jelentkezett. Bugár egyben megerősítette, hogy Robert Fico, a Smer-SD elnöke nem vett részt a koalíciós tárgyalásokon.

Bugár saját bevallása szerint nem érti a Smer-SD lépését. „Nem gondoljuk, hogy felelősségteljes magatartás ilyen módon blokkolni az Alkotmánybíróság működését” – jelentette ki, hozzátéve: a koalíciós partner nem hozott jó döntést. Bugár szerint tehát az AB működésképtelensége a koalíciós partner felelőssége. Hozzátette: a választással és a koalíció helyzetével összefüggésben különféle fenyegetéseket hallott. 

A Most-Híd Bugár szerint arra törekedett, hogy megválasszák a jelölteket. Úgy véli, ha a koalíciós egyezségnek megfelelően megválasztottak volna legalább hat jelöltet, Andrej Kiska államfő kinevezhetett volna hármat, és az Alkotmánybíróság működőképes lenne. „Nem állt volna fenn a jelenlegi helyzet” – mondta. 

A parlament az ismételt szavazáson sem választott meg egyetlen jelöltet sem, így Andrej Kiska államfőnek nincs kit kineveznie. Szombaton, február 16-án a 13 alkotmánybíró közül kilencnek jár le a megbízatási ideje. Mivel a parlament nem választotta meg a jelölteket, új szavazásra kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?