Közélet

Szlovák tejnek álcázott fehér lötty

Budapest/Pozsony | Komoly gondok vannak a szlovák tej minőségével – derül ki a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb ellenőrzéséből, amelynek az eredményeit tegnap tették közzé.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. június 16. 16:30

A tejpiaci ellenőrzések során Magyarországon mintegy 300 élelmiszer-forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést. A 48 UHT tej mintát az analitikai és érzékszervi vizsgálatok során mintegy 200 paraméterre vizsgálták a szakemberek. A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. 

Az érintett termékek közül 15 szlovák, 6 cseh és 1 lengyel előállítótól származik. A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A NÉBIH vizsgálatán kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

Lapunk az ellenőrzésekkel kapcsolatban megkereste a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatalt, kikérve a problémás szlovákiai tejek teljes listáját. A hivatal a felkérésünkre azonban a eddig még nem reagált.
 
(mi)
Önnek ajánljuk

Čaputová utcahosszal vezet

Nem borult a papírforma: a szlovákok 2:0-ra legyőzték a magyarokat

Rácz Noémi két évtizednyi alkotása a Löffler Múzeumban

Egy tengeralattjáró tragédiája. Egy könyv és egy film a 2000-es katasztrófáról

A Híd Čaputovát támogatja, a civilek még tárgyalnak

Egyre színesebb a pozsonyi maraton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?