Szabó Tamás megerősítette, hogy Andruskó megrendelte tőle az ügyészek megölését

Szabó Tamás

Szabó Tamás a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) előtt megerősítette, hogy Andruskó Zoltán megrendelte tőle három ügyész megölését. A gyilkosságokat unokatestvérével, Miroslav Marčekkel kellett volna végrehajtania. Szabó Tamás már korábban beismerő vallomást tett, most döntött úgy, hogy tanúskodik.

Azt állítja, Andruskó Zoltán arra akarta rábírni őket 2017 nyarán, hogy minél hamarabb öljék meg Maroš Žilinka jelenlegi főügyészt. „Azt mondta, tudomása van róla, hogy Žilinka sokat van együtt a családjával, a legtöbb helyre a feleségével és a gyerekeivel megy” – hangsúlyozta. Szavai szerint ha elkerülhetetlenné vált volna, akkor a főügyésszel együtt a családját is likvidálniuk kellett volna. Mint mondta, éppen ezért döntöttek úgy, hogy nem vállalják. Žilinka megöléséért ketten együtt 70 ezer eurót kaptak volna, és ahány családtagja áldozatul esik, annyiszor 10 ezer eurót.

„Emellett arról is beszélt (Andruskó Zoltán – a szerk. megj.), hogy majd még valakit likvidálni kellene” – tette hozzá Szabó Tamás. Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyészről volt szó, akinek megöléséért 200 ezer eurót kaptak volna. „Már nem is emlékszem, hogy erről később beszéltünk még volna” – jelentette ki a vádlott.

A harmadik áldozat Peter Šufliarský ügyész lett volna, erről a vallomás szerint 2018 nyarán esett először szó. 100 ezer eurót kaptak volna érte, amiből Andruskó 10 ezer eurót meghagyott volna magának. Sz. Tamás elmondása szerint azt fontolgatták, hogy robbanószerkezetet használnak. Bírósági meghallgatásán nemrég az ügyész azt mondta, csak a véletlennek köszönhető, hogy a gyilkosságot nem hajtották végre.

Az ügyészek tervezett meggyilkolásának előkészítésében Andruskó és Miroslav Marček ügyét a bíróság külön eljárás keretében tárgyalja. Szabó elmondta, hogy A Zoltánt 2006 óta ismeri, Marček pedig az unokatestvére. „Eléggé robbanékony, a semmiből hirtelen elkezd káromkodni, kiabálni, gyakran mondja, hogy 'megöllek', ez szokás volt nála” – mondta Szabó. A bíróság előtt kijelentette, hogy nem válaszol sem a védőügyvédek, sem a többi vádlott, sem a károsultak jogi képviselőinek kérdéseire.

Matúš Harkabus, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze Szabó Tamás vallomása után azt mondta, megvan a kirakó egy újabb darabja. „A mi szempontunkból lényeges vallomásról van szó. Úgy véljük, hozzájárul az igazság kiderítéséhez” – mondta Harkabus.

Szabó meghallgatásával véget ért a keddi tárgyalási nap. Szerdán hallgatja meg a bíróság Iľja W.-t, a szeredi bűnbanda tagját, elsősorban az ügyészek tervezett likvidálása ügyében. Délutánra tervezik Peter Tóth volt SIS-alkalmazott meghallgatását, bár a bírói szenátus elnöke közölte, hogy eddig nem vette át az idézést.

Öt személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás, Dušan Kracina és Darko Dragič – ellen emeltek vádat a három ügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Emellett a bíróság Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében ismét Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság (NS) tavaly májusban visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Ebben az ügyben már három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, A. Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!