Švejna: igazságtalan a járulékcsökkentés

Pozsony |

<p>Az 570 eurónál kevesebbet keresők egészségbiztosítási járulékainak csökkentése korántsem olyan igazságos döntés, mint ahogy azt a kormány el akarja velünk hitetni &ndash; mondta el a közszolgálati televízió hétvégi vitaműsorában Ivan Švejna.&nbsp;</p>

A Híd alelnöke szerint a Fico-kabinet újabb szociális döntéséhez szükséges anyagi hátteret ezúttal is az adófizetők teremtik elő. „Semmi sincs ingyen, ha a lakosság egyik csoportjának ingyenes egészségbiztosítást kínálnak, azt valakinek ki kell fizetnie. Ezt az intézkedést is a lakossággal fizettetik meg, mégpedig az államháztartási hiány növelésével” – tette hozzá Švejna. Szerinte a vonatkozó jogszabályt teljesen átgondolatlanul fogadták el, megfeledkezve azon kisvállalkozókról, akiknek szintén rendkívül alacsonyak a bevételeik, az egészségbiztosítási járulékot mégis ki kell fizetniük. „Az egészségbiztosítási járulék csökkentésével és a minimálbér növelésével a foglalkoztatottsági mutatókon szeretnénk javítani. A járulékcsökkentés miatt ugyan 150 millió euróval csökkennek az állam bevételei, azonban 600 ezer alkalmazotton segíthetünk, ami pozitív hatással lehet az egész gazdaságra, hiszen az említett alkalmazottak a növekvő bevételeknek köszönhetően többet költhetnek majd az üzletekben” – védte meg a járulékcsökkentést Peter Kažimír pénzügyminiszter. Švejna azonban nem ért egyet a pénzügyminiszter érvelésével, szerinte a járulékcsökkentés nem járul hozzá a munkahelyteremtéshez. „A jelenlegi alkalmazottakon ugyan némileg segítenek, hiszen ha az állam kifizeti helyettük az egészségbiztosítást, januártól több pénzt vihetnek haza. Az embereknek ez ugyan tetszhet, a kérdés azonban az, hogy így kell-e felelős gazdaságpolitikát folytatni” – tette fel a kérdést a Híd alelnöke. Švejna szerint, ha már mindenáron csökkenteni szerették volna a járulékokat, akkor ezt a szociális járulékokkal tehették volna meg, ez olcsóbb lett volna és igazságosabb is. (TASR, mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?