Közélet

Stromček is kért szívességet Kočnertől

Pozsony | Amikor a Smer volt pártigazgatójának, Viktor Stromčeknek a neve megjelent a Marián Kočner elleni vádiratban, Stromček és a Smer is állította, semmilyen kapcsolatban nem álltak egymással. Mára kiderült, hogy ennek ellentettje az igaz.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 16. 09:00

Viktor Stromček és Robert Fico - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Az információt elsőként a Topky. sk hírportál hozta nyilvánosságra azzal, hogy Stromček váratlanul távozott a posztjáról, nevét törölték a Smer honlapjáról. 
„Már 2015-ben bejelentettem, hogy 2018-ban, Közép-Európa legnagyobb befektetési projektjének sikeres megvalósítása után távozom a közéletből és a magánszférában tevékenykedem tovább. A Smer vezetésével való megegyezést követően tavaly ősszel a köztársaságielnök-választás utánra halasztottam a távozásomat. Ez az igazság, minden más ok, amivel egyes sajtótermékek előálltak, színtiszta spekuláció” – közölte Stromček sajtónyilatkozatban, és hozzátette, április 30-tól nem ő a pártigazgató. A Kočnerrel való kommunikációra, amelyre tegnap derült fény, viszont nem adott magyarázatot. 

Miről kommunikáltak? 

„Szükséges megjegyezni, hogy Marián Kočner számos befolyásos személlyel kommunikált, nemcsak a magánszektorból, hanem az alvilágból és az állami szférából is” – írta Peter Juhás a Kuciak-gyilkosság kapcsán Kočner ellen kidolgozott vádiratban. Ezek közé a személyek közé soroltaegyebekmellettStromčeketis. A szóban forgó kommunikáció 2017 júniusában zajlott, tehát akkor, amikor Stromček még a közlekedési minisztérium államtitkára volt. Kočner az alábbi SMS-üzenetet küldte neki:

„Üdvözlöm Viktor. Azzal az üggyel kapcsolatban a következő információkra lenne szükségem: 1/ hol indítottak nyomozást (konkrét osztályt), 2/ ha tudjuk, akkor a nyomozó nevét is, 3/ ha tudjuk, akkor a felügyelő ügyész nevét is. Ez alapján tanácsolom majd a megfelelő jogi képviselőt. Marián K.” 

Stromček két SMS-üzenetben válaszolt.

„Marián, elsősorban nagyon szépen köszönöm a segítséget. Az ön által kért információkat átküldöm. Türelmesen várom a javaslatát. Még egyszer köszönöm és szép napot kívánok”.

A következő SMS-ben a következő információkat küldte át a vállalkozónak:

„1. Az ügyet a Pozsony-Ružinov-kelet járási rendőrkapitányság vizsgálja, Sputnikova 12. A nyomozó Vladimír Kimlička, 3. ügyész: Boris Berenčič, BA II járási ügyészség, Kvetná 13”.

Kočner azt válaszolta, hogy másnap mindent kiderít. 

Nem reagálnak 

A rendőrség és az ügyészség sem akart tegnap reagálni az SMS-üzenetekre, mondván: nem tartalmaznak olyan információkat, melyek alapján konkrét bűnesetet lehetne beazonosítani, ezért nem is tudnak érdemleges választ adni. A Stromčekkel való kommunikációt a rendőrség Kočner mobiltelefonjában találta meg. 
Peter Pellegrini kormányfő szerint Viktor Stromček maga kérte felmentését a Smer pártigazgatói funkciójából a párt legutóbbi elnökségi ülésén. „Ez az ő döntése volt, ő jelentette be” – mondta. A miniszterelnök azt mondta, Stromček nem politikai okokból kérte a felmentését. „Amit elmondott, abból úgy éreztem, személyes okokból döntött így” – mondta Pellegrini. A miniszterelnök hozzátette, nem tud arról, hogy Stromček kommunikált volna Kočnerrel, s az elnökségi ülésen szerinte erről nem is esett szó. 

Stromčeket a Smeren belül az elhunyt Pavol Paška házelnök embereként tartották számon, ám Robert Fico barátjával, Miroslav Výbohhal is jó kapcsolatokat ápolt. Míg Paška volt a házelnök, ő volt az irodavezetője és később, a Smer egyszínű kormánya idején lett a közlekedési minisztérium államtitkára, posztját az aktuális kormány idején is megőrizte, a Jaguar Land Rover nyitrai beruházásának lebonyolítása volt a feladata. A közlekedési tárcáról 2018-ban távozott, ekkor váltotta a Smer pártigazgatói posztján Ján Richtert. (TASR, dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenőrzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?