Közélet

Sose volt még ennyi menekült a világon

Tavaly 2,3 millióval több embert űztek el otthonából, mint egy évvel korábban, a menekültek száma a világban már meghaladja a 70 milliót.
Szalay Hajnalka

2019. június 20. 12:03

Rohingja menekültek - TASR-felvétel

Ez derül ki az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) a menekültek mai világnapja alkalmából közzétett jelentéséből.
A 70,8 millió menekült több mint kétharmada öt országból származik: Szíriából, Afganisztánból, Dél-Szudánból, Mianmarból és Szomáliából. Több mint 50 százalékuk úgynevezett belső menekült, a saját országukon belül maradtak, miután kénytelenek voltak elhagyni otthonukat. „Erre jó példa Ukrajna, ahol a Luhanszki és a Donyecki területen lévő fegyveres konfliktus miatt sokan kénytelenek az ország más részeire költözni” – mondta el lapunknak az UNHCR magyarországi szóvivője, Simon Ernő. 
2017-hez képest félmillióval többen, összesen majdnem 26 millióan fegyveres konfliktus, háború vagy üldöztetés miatt kényszerültek eljönni hazájukból, ők azok, akik már nemzetközi védelem alatt állnak, mivel már megítélték nekik a menekültstátuszt. 2018 végén még 3,5 millió menedékkérő várta, hogy kérelmét elbírálják. A jelentés rámutat, hogy az otthonukból elűzöttek száma gyorsabban nő, mint ahogy megoldások születnének a helyzetükre, és kiemeli, hogy ezek a számok óvatos becslések, mert a venezuelai válság csak részben jelenik meg bennük. A befogadó országok adatai alapján Venezuelát eddig négymillióan hagyták el. Bár csak félmillióan jutottak el odáig, hogy menedékjogot kérvényezzenek, de így is ebből az országból nyújtották be tavaly a legtöbb menedékkérelmet.

A menekültek fele 18 éven aluli

„Amit ezekben a számokban láthatunk, az egy újabb megerősítése annak a trendnek, hogy hosszabb távon növekszik azoknak a háborúk, fegyveres konfliktusok és üldöztetés elől menekülő embereknek a száma, akiknek biztonságra van szükségük” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. A 70,8 millió főből világszerte minden második menekült volt 18 éven aluli, és közülük több mint százezren éltek a családjuk nélkül. Csak Ugandában majdnem háromezer ötéves, vagy annál fiatalabb gyermek volt egyedül vagy a családjától elszakítva. A legtöbb gyerekekre vonatkozó menekültjogi kérelem Afganisztánból érkezett, majdnem ötezer kérvényezővel, ezt követi Eritrea 3500 kérelemmel. Tavaly, akárcsak egy évvel azelőtt, dél-szudáni volt a legtöbb felnőtt kísérő nélküli gyerek, ez a 18 alatti menekültek több mint felét jelenti. Ezt követi a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Szíria.
Ötből négy menekült a hazájával szomszédos országban él. A jelentés külön kiemeli, hogy a nagyobb bevételű országok 1000 lakosonként pusztán átlagosan 2,7 menekültet fogadtak be, míg a közepes vagy kisebb bevétellel rendelkező országoknál ez az arány 5,8. A menekültek harmada a legszegényebb országokban él. „A szíriai háborús övezetből érkező menekült a szomszédos országokban gyorsabban megkapja a nemzetközi védelmet, mintha egy távolabbi országban kérné. Ezt a folyamatot a szomszédos országokban gyorsabban lebonyolítják, hiszen mindenki, aki átlépi a határt, a háború elől menekül” – magyarázta lapunknak Simon Ernő, az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) szóvivője. A jelentés szerint a legtöbb menekültet tavaly Törökország fogadta be, azt követte Pakisztán, majd Uganda, Szudán és Németország. A legtöbb menedékkérelmet az USA-ban nyújtották be, de sokat közülük még nem bíráltak el. A jelentés szerint Szlovákiában majdnem 2500 menekült élt 2018-ban, Magyarországon ez a szám 6300 körül mozog.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyerekek ezrei élnek "szivárványos családban"

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 32.

D4/R7: pert indít a kivitelező az állam ellen

Vizes vb - Negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

Hárman sérültek meg egy balesetben Rozsnyón

Anya és lánya szenvedett balesetet egy luxusautóban, az R2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?