Közélet

Soros György: Ébresztő, Európa!

Európa alvajáróként tart a semmibe, az európaiaknak fel kellene ébredniük, mielőtt túl késő lenne. Ha nem így lesz, az Európai Unió úgy jár, mint a Szovjetunió 1991-ben. Sem Európa vezetői, sem a polgárai nem érzékelik, hogy forradalmi időket élünk, számtalan lehetőség kínálkozik, de kimenetelük bizonytalan.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 17. 15:00

Soros György: Ébresztő, Európa!
- Fotó: shutterstock.com

A legtöbben azt feltételezik, hogy a jövő hasonlítani fog a jelenre, de ez nem feltétlenül van így. Hosszú és eseménydús életem során a radikális egyensúlytalanság több periódusát éltem át. Ma is egy ilyen periódusban élünk.

A következő fordulópont az európai parlamenti választás lesz májusban, amelyen, sajnos, az Európa-ellenes erők előnyben vannak. Ennek számos oka van, például a tagországok idejétmúlt választási rendszere, az unió alapszerződésének megváltoztathatatlansága, és hogy nincsenek jogi eszközök az uniós alapértékeket tagadó országok megrendszabályozására. Az EU előírja a tagjelölt országoknak a saját jogrendjét, azonban nem tudja betartatni a tagországokkal.

Az elavult pártrendszer akadályozza az unió értékrendjének megőrzését, és azokat segíti, akik egészen mást akarnak. Ez érvényes az egyes országokra, de még inkább a transzeurópai szövetségekre. A tagországok pártrendszerei a 19. és 20. századi törésvonalakat tükrözik, mint a tőke és a munkaerő közötti ellentéteket. Jelenleg a valódi ellentét azonban az Európa-párti és Európa-ellenes erők között van.

Az EU meghatározó országa Németország, viszont a domináns politikai szövetség, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között fenntarthatatlanná vált. A szövetség egészen addig működött, amíg Bajorországban nem volt meghatározó párt a Keresztényszocialista Uniótól jobbra. Ez azonban a szélsőséges Alternative für Deutschland (AfD) megjelenésével megváltozott. A tavaly szeptemberi tartományi választáson a CSU az elmúlt hat évtized legrosszabb eredményét érte el, és az AfD először jutott be a bajor parlamentbe.

Az AfD felemelkedése elvette a CDU-CSU szövetség értelmét. A szövetség nem bontható fel új választások nélkül, amelyet viszont sem Németország, sem Európa nem engedhet meg. A szövetség nem lehet olyan elkötelezetten Európa-párti, mert jobbról az AfD fenyegeti.

A helyzet azonban nem reménytelen. A német zöldek az egyetlen Európa-párti politikai erő, a közvélemény-kutatásokban a támogatottsága folyamatosan emelkedik, míg az AfD, úgy tűnik, elérte a csúcsot és nem tud tovább növekedni (talán a volt Kelet-Németország kivétel). A CDU/CSU-szavazókat egy olyan párt képviseli, amelyiknek a viszonya az európai értékekhez nem egyértelmű.

Az Egyesült Királyságban is az elavult pártrendszer akadályozza, hogy a polgárok kinyilvánítsák az akaratukat. A Konzervatívok és a Munkáspárt is a belső megosztottsággal küzd, de a vezetőik – Jeremy Corbyn és Theresa May – megegyeztek abban, hogy a brexitet végigviszik. A helyzet annyira bonyolult, hogy a britek többsége már túl akar lenni a kilépésen, pedig ez a pillanat sorsdöntő, évtizedekre meghatározza az ország jövőjét.

A Corbyn és May közti egyezség mindkét pártban ellenállásba ütközött, a Munkáspártban majdnem zendüléshez vezetett. A kettejük találkozóját követően May egy programot jelentett be, amely az észak-angliai, szegény, brexit-párti szavazókörzetek támogatását célozta meg. Corbynt pedig azzal vádolják, hogy megszegte az ígéretét, melyet tavaly szeptemberben tett a munkáspárti konferencián. Azt ígérte, ha nem lehet új választást tartani, akkor támogatni fogja a második brexitnépszavazást. A közvélemény is tudatosítja a brexit szörnyű következményeit. Egyre nagyobb az esélye, hogy elvetik a May által kínált egyezséget. Ez a népszavazás támogatásához vezethet, vagy, ami még jobb, hatályon kívül helyezik az 50-es cikkelyt, amely elindította az EU-tagság megszűnését.

Olaszország is hasonló, zilált helyzetben van. 2017-ben az EU végzetes hibát követett el azzal, hogy a dublini egyezmény szigorú betartását követelte, ezáltal aránytalanul nagy terheket rótt az olyan országokra, mint Olaszország, amelyeken át a bevándorlók az unióba érkeznek. Ennek következtében az Európa-párti olasz választókat az Európa-ellenes Északi Liga és az Öt Csillag Mozgalom karjaiba hajtotta. A korábban meghatározó Demokrata Pártban nagy a zűrzavar, aminek az az eredménye, hogy az Európa-párti szavazóknak nincs kire szavazniuk. Bár van egy kísérlet, hogy közös, Európa-párti listát állítsanak. A pártrendszer hasonló átrendeződése figyelhető meg Franciaországban, Lengyelországban, Svédországban és valószínűleg másutt is.

Még rosszabb a helyzet a transzeurópai szövetségeknél. A nemzeti pártoknak legalább vannak történelmi gyökereik, de a transzeurópai pártszövetségeket a vezetőik érdeke irányítja. Az Európai Néppárt (EPP) a legnagyobb vétkes. Teljesen feladta az elveit, mivel megtűri Orbán Viktor Fideszét azért, hogy megőrizze többségét az Európai Parlamentben, és ellenőrizzék a legfontosabb posztok elosztását. Ezzel szemben az Európa-ellenes erők jobban állnak, legalább vannak elveik, igaz, azok visszataszítók.

Ha nem helyezik az európai érdeket a saját érdekeik elé, akkor nehéz elképzelni, hogyan győzhetnének az Európa-párti pártok a májusi EP-választáson. Kitarthat valaki az EU megőrzése mellett, miközben az átalakításáért száll síkra, de ez az EU lényegét érintené. A jelenlegi vezetés a politbüróra emlékeztet a Szovjetunió összeomlása idejéből – továbbra is ukázokat ad ki, mintha még lenne súlya.

Ahhoz, hogy megvédhessük Európát belső és külső ellenségeitől az első lépés, hogy felismerjük, mekkora veszélyt jelentenek. A második, hogy felrázzuk az alvó Európa-párti többséget, és mozgósítsuk őket, hogy védjék meg azokat az értékeket, amelyekre az EU épül. Különben az egyesült Európa álma a 21. század rémálma lehet.

© Project Syndicate

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík
Frissítve

Sulík: Matovič nem alkalmas arra, hogy kormányfő legyen

Boris Kollár

Kollár: a Sme rodina hajlandó tárgyalni a kormány átalakításáról

Petőcz Kálmán

Nekünk Mohács kell(ett)?

Igor Matovič

GALÉRIA: A Matovič-kormány egy éve képekben

Peter Pellegrini

Pellegrini: A kormánynak le kell mondania,szakértői kormány kell a választásokig

koronavírus-vakcina Pfizer

Szlovákia, Csehország és Ausztria soron kívül kapnak vakcinákat az EU-tól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.