Közélet

Solymos a kilencedik, Csáky és Miklós a csúcstartó

A másfél hete kinevezett Solymos László a kilencedik magyar miniszter 1990 óta. Magyar politikus eddig csak három tárca élén állt.
Mózes Szabolcs

2016. április 3. 19:05

Solymos László, a kormány egyetlen magyar minisztere a kilencedik magyar politikus, aki az 1990-es első szabad választások óta kormánytag lett. Ez az ötödik választási ciklus, amikor magyar minisztere is van a szlovák kabinetnek.

Voltak kommunisták is

Kevésbé ismert tény, de 1989 előtt is voltak Csehszlovákiának magyar miniszterei (és parlamenti képviselői), ők a kommunista párt színeiben nyertek mandátumot – a szó szoros értelmében, szabad választásokról és népakaratról ugyanis szó sem lehetett.

Az egyik utolsó magyar kommunista miniszter Nagy Kázmér volt, aki a 80-as évek második felében munkaügyi, majd kereskedelmi és idegenforgalmi tárcavezető is volt a szlovák kormányban. Igaz, abban az időben a szövetségi csehszlovák kormánynak jelentősebb hatáskörei voltak, mint a szlováknak, és egy-egy miniszteri tisztségnél fontosabb volt a kommunista párt vezetőségében betöltött funkció.

Zászlós lett az első

Az 1989 utáni, demokratikus korszakban Zászlós Gábor volt az első kormánytag. Ő a rendszerváltó VPN listájáról, a Független Magyar Kezdeményezés tagjaként lett parlamenti képviselő, majd miniszterelnök-helyettes. Két rövidéletű kabinet tagja volt: előbb Vladimír Mečiar (1990–1991), majd Ján Čarnogurský (1991–1992) volt a főnöke.

1992–1998 között, a mečiarizmus időszakában nem volt magyar párt a koalíció tagja. 1998-ban, amikor az MKP kormánytag lett, a harmadik legerősebb pártként három minisztert jelölhetett. Csáky Pál kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes lett, Harna István az építésügyi és régiófejlesztési, Miklós László pedig a környezetvédelmi tárcát kapta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"225454","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"385"}}]]

Egyszerre öt magyar miniszter

A második Dzurinda-kabinetben az MKP a második legerősebb párt volt és négy miniszteri posztot kapott. Csáky maradt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, Miklós László pedig környezetvédelmi tárcavezető, Harnát az építésügy élén Gyurovszky László váltotta, emellett pedig a földművelésügy is a magyar párté lett: ezt Simon Zsolt vezethette. Az ötödik miniszter Szigeti László volt, aki a KDH távozása után 2016-ban szűk öt hónapra megkapta az oktatási tárcát (addig államtitkár volt).

A Radičová-kabinetben a Híd három helyet kapott, egy szlovák és két magyar minisztert nevezett: utóbbiak Simon Zsolt földművelésügyi és Nagy József környezetvédelmi tárcavezető voltak. Nagy csak pár hónappal a kabinet felállása után lett miniszter, először ugyanis újra létre kellett hozni a Ficóék által a sok botrány miatt beszántott minisztériumot.

A harmadik Fico-kormányban a Híd két miniszteri helyet kapott, Solymos László az egyetlen magyar tárcavezető.

Csáky és Miklós 2803 napig

A magyar miniszterek közül a hivatalban töltött időt tekintve Csáky Pál és Miklós László a rekorderek: csaknem két teljes cikluson keresztül, 2803 napig voltak tisztségükben (mindketten megszakítás nélkül).

A harmadik helyen Simon Zsoltot találjuk, aki közel hat évig volt tárcavezető (1991 napig). A többiek csak egy ciklusban voltak miniszterek (Zászlós két kormányban, de egy ciklusban).

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"225456","attributes":{"alt":"Miklós László és Csáky Pál miniszterként a parlamentben","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"359","title":"Miklós László és Csáky Pál miniszterként a parlamentben","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Csak három minisztérium volt „magyar”

Érdekesség, hogy 1990 óta (a mostanit is beleszámítva) összesen négy ciklusban volt magyarokat képviselő párt koalíciós tag, ám csupán három tárcát kaptak magyar miniszterek: a földművelésügyit (Dzurinda II. és Radičová), az építésügyit és régiófejlesztésit (Dzurinda I. és II. – azóta megszűnt a tárca), valamint a környezetvédelmit (Dzurinda I. és II., Radičová, Fico III.). Főleg ez utóbbi tűnik „magyar minisztériumnak”, amikor az MKP vagy a Híd koalícióra lépett, ezt mindig megkapta.

Egy rövid ideig, átmenetileg az oktatási tárcát kapta még magyar politikus, valamint a gyakorlatilag tárca nélküli, miniszterelnök-helyettesi posztra jelölhetett magyar párt. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.