Közélet

Sokat elárulnak a nyilvános adóslisták

Pozsony | Több intézmény is szinte naprakész listát vezet azokról, akik nem vagy késedelmesen fizetik be az adó vagy a különböző járulékokat. Mindenekelőtt az adóhivatal listáját érdemes figyelni, amely köteles nyilvánosságra hozni az adósok listáját, és azt rendszeresen frissítenie is kell.
Lajos P. János

2015. július 14. 18:47

Itt azonban viszonylag magas a küszöb, azokat a magánszemélyeket veszik fel az adósok listájára, amelyek legalább 17 ezer euróval tartoznak, a cégek esetében a küszöb ennek tízszerese, 170 ezer euró. Sokkal érzékenyebb a Szociális Biztosító listája, erre már felkerülhet bárki, akinek akár 4 eurós járulékelmaradása van, a határ ugyanis 3,32 euró.
 
Az egészségbiztosítók listáját elsősorban az egyéni vállalkozóknak kell figyelniük, mivel esetükben a járulékfizetés elmulasztása vagy a tartozás azzal jár, hogy csak a halaszthatatlan orvosi kezeléseket kapják meg. A biztosítók egyre jobban rákényszerítik az orvosokat és a gyógyszertárakat a listák folyamatos ellenőrzésére, így ha az egyéni vállalkozó orvoshoz, kórházba megy, számíthat arra, hogy az orvosa leellenőrzi, nem tartozik-e a biztosítójának. A köztartozások azonban gátolják is a cégeket, nem indulhatnak közbeszerzési pályázatokon, nem kaphatnak állami támogatást.
 
Ezek a listák azonban az üzleti partnerek számára is hasznosak. „Az ilyen nyilvántartások segíthetnek ellenőrizni a jövőbeli partnereket” – jelentette ki Michal Šoltés, az EOS KSI Slovensko behajtó társaság ügyvivője. A listák a bankhitelek megszerzését is nehezítik. „Ha a cég bármelyik listán szerepel, szinte kizárt, hogy bankhitelből finanszírozni tudja majd a vállalkozói tevékenységét” – állítja Šoltés. Létezik emellett az adósok központi nyilvántartója, ez a legnagyobb nemzeti és nemzetközi adósnyilvántartó, amely a bankok és a nem banki pénzügyi szolgáltatók információira épül.
 
Önnek ajánljuk

650 euró lehet a minimálbér

Támogatták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Újra tárgyaltak az összefogásról

Haščák: Legyen minden nyilvános!

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

VIDEÓ: Az átkelőhelyen gázoltak halálra egy idős férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!