Közélet

Sok még a nyitott kérdés a Híd, az MKP és az Összefogás együttműködése körül

Pozsony | A Híd, az MKP és az Összefogás vezetése úgy határozott, közös politikai szubjektumban szeretnék a folytatni a munkájukat, de sok még a nyitott kérdés.
Czímer Gábor

2020. augusztus 7. 19:00

Forró Krisztián, Sólymos László és Mózes Szabolcs ⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Forró Krisztián (MKP), Sólymos László (Híd) és Mózes Szabolcs (Összefogás)    (Somogyi Tibor felvétele)

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) pozsonyi székházában tartott tárgyalás házigazdája, Forró Krisztián elmondta, megállapodtak, hogy egy közös pártot hoznak létre. „Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi”– véli az MKP elnöke. Hozzátette: „A három szubjektum egy közös pártban gondolkodik, amely képviselni fogja a felvidéki magyarságot, valamint Dél- és Kelet-Szlovákia régióinak lakosságát.” Arról is beszélt, jelenleg munkacsoportok létrehozását tervezik, amelyek a közös politikai programmal és az egységes párt szerkezetével kapcsolatos kérdéseket hivatottak megoldani. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy új jogi szubjektumot hoznak-e létre, vagy például az egyik szereplő választási párttá alakulna-e, úgy nyilatkozott, az egyik ilyen szakmai csoport feladata lesz majd az is, hogy a közös párt létrehozásának technikai feltételeit kidolgozzák. Forró szerint a csoportok munkája nyomán dől majd el az is, hogy a közös pártnak lesz-e új arculata. A másik két szubjektummal való együttműködés párton belüli elfogadottságával kapcsolatban az MKP vezetője arról beszélt, előfordulhat, hogy a tárgyalások során olyan kérdés merül fel, amelyben az Országos Tanácsuknak, vagy a pártkongresszusnak kell majd döntenie.

Sólymos bizakodó
„Arról beszélünk, hogyan tudunk összefogni, illetve egymást segítve, erőinket egyesítve miként tudunk létrehozni egy közös és erős politikai szubjektumot, amely a demokrácia, a jogállamiság és a proeurópai irányultság alapjain fog állni” – mondta Sólymos László, a Híd elnöke, és hozzátette, egy ilyen pártnak tükröznie kell a szlovákiai magyar társadalom sokszínűségét is. „Egyetértünk abban, hogy erős képviseletet szeretnénk a magyar kisebbség és a déli régiók számára” – fogalmazott. Arról is beszélt, nem felszámolni szeretnék egymást, hanem együttműködni. „A tárgyalássorozat nagyon konstruktívan indult, és bízom benne, hogy meg fog alakulni az az egységes párt, amelyre a választók majdnem nyolcvan százaléka vár” – mondta a magyar szavazók körében végzett felmérésre utalva. Sólymos arra emlékeztetett, augusztus 20-án Komáromban aláírnak egy szándéknyilatkozatot, amelynek a célja, hogy mihamarabb létrehozzanak egy közös politikai szubjektumot. A Híd elnöke elmondta, pártján belül jelentős akarat van arra, hogy meg tudjanak állapodni. Kiemelte, pártja szlovák választói és politikusai is megtalálhatják a helyüket és számításukat az új kezdeményezésben, mivel az létrehozandó szubjektum számára a déli régiók gazdasági felzárkóztatása a cél.

Mózes: Nincs káderezés 
Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője azt hangsúlyozta, mozgalmuk egy évvel ezelőtt eleve az egységes magyar képviselet kialakítása érdekében jött létre. „Úgy néz ki, sikerül addig eljutni, hogy egy valóban egységes, közös magyar párt fog létrejönni, amely sokszínű lesz” – fogalmazott. Hozzátette, a generációs és tematikus megújulást is fontosnak tartják, de az egy évvel ezelőtti tárgyalásoktól eltérően, most nincsenek követelményeik arra vonatkozóan, hogy az egyes pártok mely tagjait nem szeretnék a létrehozandó együttműködésben látni. Arról is beszélt, már most megállapodtak, hogy az aktuális témákra közösen fognak reagálni. „Így például közösen dolgozunk ki egy stratégiát arra, hogy a szlovák kormány miként tudná az Európai Uniótól most érkező pluszforrásokat a leghatékonyabban felhasználni úgy, hogy Dél-Szlovákiába is minél több támogatás jusson” – fogalmazott. Hozzátette, a világjárvány miatt kialakuló gazdasági válság jelentette kihívásokkal fog kelleni foglalkozniuk. „Ez lehet egy olyan momentum, ami nagyobb támogatottságot tud hozni a magyar érdekképviseletnek” – véli Mózes.

A három pártelnök egyaránt kitért az elől a kérdés elől, hogy milyen formában jöhet létre a közös politikai szubjektum, illetve, hogy ennek vajon új arculata lesz-e. Azt sem pontosították, milyen határidőig szeretnék létrehozni az új pártot. Sólymos ezzel kapcsolatban annyit mondott, a következő választáson, ami előreláthatóan a 2022-es összevont megyei és helyi önkormányzati voksolás lesz, a közös szubjektumnak már léteznie kell. Ugyancsak nem nyilatkoztak arról, hogy mit tartalmaz majd az augusztus 20-án aláírandó szándéknyilatkozat.

Simon: Kirekesztettek 
Arra, hogy a mostani egyeztetésre miért nem hívtak meg további politikai szereplőket, így például a parlamenti választáson az MKP-val és az Összefogással együtt induló Simon Zsolt vezette Magyar Fórumot, Forró úgy reagált, a későbbiekben tárgyalásokat kezdenek minden olyan szervezettel, intézménnyel, amely a szlovákiai magyarok érdekeit hivatott képviselni. Mózes szerint már korábban arra jutottak, hogy a Hídra, az MKP-ra és az Összefogásra kell épülnie a közös érdekképviseletnek. „Az elmúlt hónapok munkája, illetve a választási eredmények is azt mutatják, hogy ennek a három pártnak van a legnagyobb relevanciája” – mondta, de hozzátette, végső soron senkit nem szeretnének kizárni. Sólymos arra emlékeztetett, először a Híd és az MKP egyezségét szerette volna, de ha a mostani 3 oldal egyezségre jut, akkor ahhoz szerinte csatlakozhat a többi kisebb párt is. Simon Zsolt lapunknak úgy nyilatkozott, ha a három párt tárgyalni hívja a Magyar Fórumot, elfogadják a meghívást. „Egyelőre ilyen meghívás még nem történt” – mondta, és hozzátette, a pártját kirekesztették. „A Magyar Fórum építi a regionális struktúráit és készül a helyhatósági választásra” – mondta a pártelnök. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 235 új fertőzöttet találtak csütörtökön

R2-es

A déli úthálózat többé nem prioritás az államnak, mutatjuk miért

NAKA illusztráció

VIDEÓ: A Komáromi járásban akciózott a NAKA

koronavírus

A világban már 30 millió fölött van a fertőzöttek száma, a felgyógyultaké pedig 20,4 millió

napos idő

Ilyen időnk lesz pénteken

koronavírus Magyarország

Hatan meghaltak, 941-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.