Sok családnak okoz gondot a rezsiköltség

égő
Pozsony |

A folyamatosan növekvő energiaárak miatt egyre több szlovákiai családnak okoz gondot a rezsiköltségek megtérítése, miközben a legnehezebb helyzetben a gyermeküket egyedül nevelő szülők és a többgyermekes családok vannak.

Szlovákiában tavaly a családok lakhatással kapcsolatos kiadásai ugrottak meg a leglátványosabb ütemben a többi szolgáltatáshoz képest, a Statisztikai Hivatal adatai szerint az egy évvel korábbinál átlagosan 4 százalékkal nőttek a rezsiköltségek, és az áremelések idén is folytatódnak. Az áramszolgáltatás díjszabása a fűtési szezon után csaknem 8, a gázszolgáltatásé 4, a távfűtésé pedig 2 százalékkal nő, miközben a családi kasszát megcsapoló kiadások negyedét már most is a rezsiköltségek teszik ki.

Anyagi problémák

„A folyamatos áremeléseket figyelembe véve azon sem szabad csodálkoznunk, hogy a rezsiköltségek megtérítéséhez szükséges összeg előteremtése egyre több családnak okoz gondot” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője, a Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérésére hivatkozva. Eszerint a lakhatással kapcsolatos számlák kifizetése a megkérdezettek csupán 14 százalékának nem okoz semmilyen problémát, nagyjából 62 százalékuknak azonban kisebb, több mint 23 százalékuknak pedig súlyos tehertételt jelent.

Sokan nem fizetnek

Ennél is aggasztóbb adatokkal rukkolt elő az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat. „Eszerint a szlovákiai háztartások majd 8 százaléka csak késve, vagy egyáltalán nem tudja megtéríteni az energiaszolgáltatók által kiállított számlákat, egész egyszerűen azért, mert nincs rá pénzük” – mondta Sadovská, az Eurostat legfrissebb, 2018-as adatszerzésen alapuló felmérésére hivatkozva. A legrosszabb helyzetben azok a családok vannak, amelyekben egy szülőnek kell eltartania egy vagy több gyermeket. Az ilyen háztartásoknak nagyjából a 15 százaléka képtelen időben megtéríteni az energiaszámlát. Ugyanezzel a problémával kénytelen szembenézni azonban a háromnál több gyermeket nevelő családok tizede is. Legkevésbé a gyermektelen párok panaszkodnak, azonban még közülük is nagyjából 5 százaléknyinak vannak gondjai a rezsiköltségek megtérítésével.

Eurostat

Uniós középmezőny

Szlovákia – az energiaszámlát késve vagy egyáltalán nem fizetők csaknem 8 százalékos arányával – az uniós középmezőnybe tartozik.

Görögországban például a családok több mint 35, Bulgáriában pedig a 30 százalékának okoz gondot a rezsiköltségek kifizetése. Romániában ez a családok 14, Magyarországon a 11 százalékát érinti, Csehországban ezzel szemben a megkérdezettek csupán 2,1, Ausztriában pedig 2,4 százaléka panaszkodik erre. A cseh adat egyébként a második legjobb az egész Európai Unóban, nyugati szomszédunkat csak a Hollandok előzik meg, 1,5 százalékos adattal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?